Breaking news

INTIME NEWS
A

Οι αιθουσάρχες των κινηματογράφων Ιντεάλ και του Άστορ, με ανακοίνωση τους, σχολιάζοντας τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τους κινηματογράφους, σημειώνουν πως θεωρούν απαραίτητο να «κριθεί διατηρητέα η χρήση του Ιντεάλ και του 'Αστορ αποκλειστικά ως κινηματογράφου».

Στη χθεσινή ανάρτησή του για τον εβδομαδιαίο απολογισμό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κινηματογράφων του αθηναϊκού κέντρου, Ιντεάλ και Άστορ. «Η παρέμβαση του πρωθυπουργού δείχνει πόσο επιβεβλημένη είναι η διάσωση των δύο κινηματογράφων», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αιθουσάρχες του Ιντεάλ και του 'Αστορ.

Παράλληλα σημειώνουν πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι -μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας- αναγνωρίζει και ο πρωθυπουργός «πως πρέπει να χαρακτηριστεί ως ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική η χρήση κινηματογράφου των δυο αυτών αιθουσών».

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους, οι αιθουσάρχες υπογραμμίζουν ότι: «εάν προστεθούν και άλλες παράλληλες χρήσεις, τότε ο εκάστοτε επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μία από αυτές, καταργώντας αυτή του κινηματογράφου».

«Εάν προστεθούν και άλλες παράλληλες χρήσεις «πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού», τότε ο εκάστοτε νέος επενδυτής-διαχειριστής θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μια από τις άλλες χρήσεις (πχ αίθουσα σεμιναρίων, θεάτρου, συνεδριακού κέντρου, κλπ), καταργώντας αυτή του κινηματογράφου, όντας μάλιστα σύμφωνος και νόμιμος με τις χρήσεις μιας απόφασης, αφού αυτή θα προβλέπεται, όπως την προτείνει ο κ. πρωθυπουργός», αναφέρουν οι αιθουσάρχες.

«Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο να κριθεί διατηρητέα η χρήση των δυο αιθουσών αποκλειστικά ως κινηματογράφου, αφού εξάλλου αυτή είναι και η διαχρονικά εγκατεστημένη χρήση που τους έχει συνδέσει αναπόσπαστα με την μνήμη και την κοινωνική ζωή των κατοίκων της Αθήνας», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή ανάρτησή του για τον εβδομαδιαίο απολογισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής, αναφορικά με τους κινηματογράφους Ιντεάλ και Άστορ:

«Μιλώντας για την Αθήνα θέλω να σταθώ στη λειτουργία των ιστορικών κινηματογράφων του κέντρου, ένα θέμα που έχει απασχολήσει όλους μας τις τελευταίες μέρες και αφορά στη φυσιογνωμία και ταυτότητα της πρωτεύουσας. Έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χαρακτηρίσει και επίσημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, ως ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική τη χρήση κινηματογράφου μαζί με άλλες χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού στα δυο κτίρια που στεγάζουν το Ιντεάλ και το 'Αστορ, ώστε οι επενδύσεις να αναδείξουν τη μοναδικότητα των τοποσήμων και τον ρόλο τους στη ζωή της πόλης αλλά και στις προσωπικές μας μνήμες. Μπορούμε να έχουμε αρμονική συνύπαρξη των ιδιωτικών επενδύσεων -που είναι αναγκαίες για ένα ζωντανό αστικό κέντρο- με ταυτόχρονη διαφύλαξη της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής μνήμης, του σεβασμού των καθημερινών συνηθειών των κατοίκων αλλά και εναρμόνιση με τις σύγχρονες τάσεις. Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στις πόλεις μας. Και αυτό υπηρετούμε ως κυβέρνηση».

Guardian: «Επίθεση στον πολιτισμό» το κλείσιμο Ιντεάλ και Άστορ

Μετά τις ηχηρές παρεμβάσεις ανθρώπων του κινηματογράφου και καταξιωμένων δημιουργών του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος, ο Guardian δημοσίευσε εκτενές άρθρο με το οποίο περιγράφει τι έχει συμβεί.

«Το φάντασμα του κλεισίματος των δύο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, λόγω εμπορικών συμφερόντων, τα οποία θέλουν να τους μετατρέψουν σε ξενοδοχείο και γραφεία, έχει ωθήσει τους κινηματογραφιστές να έρθουν μπροστά από την κάμερα ζητώντας να σταματήσουν οι διαδικασίες» αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό δημοσίευμα κάνοντας εκτενή αναφορά στους καλλιτέχνες που πήραν θέση υπέρ της διάσωσης των δύο κινηματογράφων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρεται και στην μεγάλη ανταπόκριση των του κόσμου αναφορικά με το κάλεσμα για τη διάσωση των του Ιντεάλ και του Άστορ αναφέροντας ότι περισσότεροι από 5.000 σινεφίλ βρέθηκαν στου δύο κινηματογράφους την Κυριακή 2 Απριλίου.

Σημαντικό σημείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι το βρατνικό δημοσίευμα θέτει κα ιτον παράγοντα της τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας καθώς επίσης και την επέλαση πλατφορμών ενοικίασης σπιτιών όπως η Airbnb

«Καθώς το ντιμπέιτ έχει στραφεί στο ακανθώδες ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης σε μια περιοχή όπου κάτοικοι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους ώστε να κάνουν χώρο για πλατφόρμες ενοικίασης σαν το Airbnb, οι κινηματογραφικές αίθουσες μοιάζουν να είναι το κρίσιμο σημείο», γράφει στο ρεπορτάζ ο Guardian.

Ενώ προσθέτει ότι: «Η ελληνική πρωτεύουσα, που κάποτε θεωρούνταν κυρίως ως ενδιάμεσος σταθμός προς τα νησιά, έχει δει έκρηξη τουριστών τα τελευταία χρόνια και μια φρενίτιδα κατασκευής ξενοδοχείων σε εξέλιξη για να καλύψει τη ζήτηση. Αλλά είναι η ανάπτυξη που πολλοί λένε ότι έχει τίμημα».

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη αναφέροντας ότι έχει κατηγορηθεί ως καντόφθαλμη και ότι ευνοεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα έναντι των μόνιμων κατοίκων.

Τέλος αναφέρεται και στην απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία πετούσε την ευθύνη από πάνω του δηλώνοντας αναρμόδιο και ότι οι κινηματογράφοι δεν πληρούν τα κριτήρια για ενισχυμένη προστασία ως διατηρητέα κτίρια.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις