Breaking news

merkel
A

Σημαντική ήμερα για την Γερμανία που αποχαιρετά σήμερα Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου την επί 16 χρόνια Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η «Mutti» η οποία εγκαταλείπει την πολιτική σκηνή αφήνοντας στο τιμόνι της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, τον Σοσιαλδημοκράτη και μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της Όλαφ Σολτς. Η τελετη θα γινει  με τη συμμετοχή υψηλότατων πολιτικών προσκεκλημένων και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που θα αποχαιρετήσουν τη «σιδηρά κυρία» της Ευρωζώνης με παραδοσιακή τελετή έξω από το υπουργείο Άμυνας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να κάνει ο στρατός της Γερμανίας σε πολιτικό πρόσωπο.

Η νέα τρικομματική κυβέρνηση σηματοδοτεί ιστορική αλλαγή σελίδας στη Γερμανία και στην Ε.Ε, με το Βερολίνο να αποκτά σοσιαλιστή Καγκελάριο έπειτα από 16 χρόνια. Οι Πράσινοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής, Εξωτερικών, Οικογενειακής Πολιτικής και το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος ενώ οι Φιλελεύθεροι τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Συγκοινωνιών και Μεταφορών και το υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Σίγουρα οι ισορροπίες μέσα στη συγκυβέρνηση αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα καθώς οι προγραμματικές θέσεις των Φιλελευθέρων (οι οποίοι έχουν το υπουργείο Οικονομικών), απείχαν σημαντικά σε σχέση τους άλλους δύο εταίρους, ειδικά σε ό,τι αφορά στην οικονομία και το Περιβάλλον.

Έπειτα από δύο μήνες  συνεχόμενων διαπραγματεύσεων οι τρεις εταίροι κατέληξαν στις πολιτικές που θα εφαρμόσουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε κείμενο 177 σελίδων που αναμένεται να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το Reuters, τα τρία κόμματα έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ ενώ συμφώνησαν ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι ο κορονοϊός.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις