O Σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων Γιατρών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας «Γένεσις» στοχεύοντας στον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιστημόνων που ζουν στο εξωτερικό έχει ξεκινήσει μία ουσιαστική συνεργασία με τους φορείς του ελληνικού κράτους σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εφημερίδα « Πελοπόννησος ».
Ο Σύλλογος «Γένεσις»;
Συνεργαζόμενος με νέους γιατρούς από την περιφέρεια που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία, δημιουργήθηκε το 2014 στο Ντίσελντορφ ο Σύλλογος «Γένεσις». Ανάμεσα σε αυτούς και ο συμπολίτης γιατρός Λεωνίδας Καραπάνος, ο οποίος διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου με ιδιαίτερη ενεργό δράση. Σήμερα στη θέση του προέδρου του Συλλόγου έχει εκλεγεί ο δρ. Ιωάννης Γιαννακόπουλος, απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα επιμελητής ορθοπαιδικής στο ακαδημαϊκό νοσοκομείο St. Vinzenz, Duesseldorf. Να αναφερθεί ότι πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Γιαννακόπουλος, μαζί με άλλα μέλη του Συλλόγου, παρουσίασε τις δράσεις και τους στόχους του Συλλόγου σε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη στην Ελληνική Βουλή στο πλαίσιο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Διπλωματίας.
Ο Στόχος του Συλλόγου
Οι δίαυλοι επικοινωνίας και η συνεργασία του Συλλόγου Ελλήνων και Κύπριων Ιατρών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με την ελληνική πολιτεία και τους Ελληνικούς Θεσμούς είναι ουσιαστική για την επίλυση προβλημάτων, την αναστροφή του Brain-Drain και την επίτευξη του Brain-Gain» ανέφερε στην «Π» ο κ. Γιαννακόπουλος. Ο ίδιος περιγράφοντας τις ανάγκες που οδήγησαν στη δημιουργία του Συλλόγου «Γένεσις» αυτού σημειώνει τα εξής:
« Μέχρι το 2009, οι γιατροί ελληνικής καταγωγής στη Γερμανία ήταν κάτι σπάνιο. Οι μεγάλες ελλείψεις του γερμανικού ιατρικού συστήματος σε γιατρούς και η κορύφωση της ελληνικής οικονομικής κρίσης δημιούργησαν τις συνθήκες για μια τεράστια κίνηση. Εκείνα τα χρόνια χιλιάδες (κυρίως νέοι) Έλληνες γιατροί μετακόμισαν στη Γερμανία, συγκεκριμένα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και άρχισαν να εργάζονται σε γερμανικά νοσοκομεία. Αυτό δημιούργησε μια μεγάλη ιατρική ελληνική κοινότητα που επέτρεψε την ίδρυση ενός οργανισμού που θα έλυνε τα προβλήματα που προκύπτουν με τη μετακίνηση. Εως το 2021 τουλάχιστον 3.000 Έλληνες γιατροί εργάζονται στη Γερμανία ενώ οι περισσότεροι από αυτούς περίπου 2.000 εργάζονταν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που είναι με περίπου 20 εκατομμύρια πληθυσμό το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας στο κέντρο της Ευρώπης ».
Οι Δράσεις του Συλλόγου
Παράλληλα ο Σύλλογος ανέπτυξε ένα πολύπλευρο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Σε αυτό συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 Έλληνες και Κύπριοι γιατροί. Οι δράσεις του Συλλόγου κινήθηκαν σε πολλά επίπεδα και με μεγάλη ανταπόκριση. Συγκεκριμένα μέσω εργαστηρίων και διαλέξεων σε ελληνικές εκκλησίες, στην ελληνική κοινότητα και στα ελληνικά σχολεία πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 ενημερωτικά σεμινάρια. « Ένας από τους βασικούς στόχους μας ήταν να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε ένα υψηλό επιστημονικό επίπεδο καλλιεργώντας σχέσεις με συναδέλφους από ελληνικά πανεπιστήμια και ιατρικούς συλλόγους. Αυτό κορυφώνεται κάθε χρόνο με την ενεργητική παρουσία μας σε πολυάριθμα πανελλήνια συνέδρια» εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου ».
Η ανταπόκριση στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Γιανακόπουλος « Η φιλανθρωπία είχε πρωταρχικό στόχο στις δράσεις μας. Παροχή ανακούφισης σε ανθρώπους και οργανισμούς που έχουν ανάγκη, ειδικά στην αρχική φάση της ελληνικής οικονομικής κρίσης » περιγράφοντας τα εξής: « Στηρίξαμε επίσης από το δικό μας μετερίζι την ελληνική κοινότητα και την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του κρατιδίου σε ό,τι μας ζητήθηκε. Συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αθηνών, Το Χαμόγελο του Παιδιού, προσφορές σε πολλούς φιλανθρωπικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα και την Κύπρο, στα παιδικά χωριά SOS. Χρηματικές δωρεές αλλά και τεχνικός εξοπλισμός δόθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον σύλλογό μας τόσο στη Γερμανία όσο και την Ελλάδα ».
Με πληροφορίες από το pelop.gr