Breaking news

allantika-kreas
A

Μια νέα γνωμοδότηση από τον οργανισμό ασφάλειας των τροφίμων της ΕΕ (EFSA) διαπίστωσε ότι 10 ουσίες νιτροζαμίνης, που βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι καρκινογόνες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα τρέχοντα επίπεδα της έκθεσης αποτελούν «ιδιαιτέρως επικίνδυνα για την υγεία».

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου, επικεντρώνεται στον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την παρουσία των αποκαλούμενων «νιτροζαμινών» στα τρόφιμα.

Αυτές οι χημικές ενώσεις σχηματίζονται στα τρόφιμα κατά την προετοιμασία και την επεξεργασία τους και μπορούν να βρεθούν σε μια σειρά προϊόντων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των αλλαντικών προϊόντων κρέατος, των επεξεργασμένων ψαριών και της μπύρας, καθώς και των γαλακτοκομικών προϊόντων, της σάλτσας σόγιας και των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, τουρσί και καρυκεύματα.

Ωστόσο, η πιο σημαντική ομάδα τροφίμων που τονίζεται στην έκθεση ως επικίνδυνη, λόγω περιεκτικότητας σε νιτροζαμίνες, είναι το κρέας και τα προϊόντα κρέατος.

Η νέα αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 10 νιτροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι καρκινογόνες, που σημαίνει ότι προκαλούν καρκίνο, και γονιδιοτοξικές, που σημαίνει ότι μπορεί να βλάψουν το DNA.

«Για να διασφαλίσουμε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, δημιουργήσαμε το χειρότερο σενάριο για την αξιολόγηση του κινδύνου μας», εξήγησε σε μια δήλωση ο Dieter Schrenk, πρόεδρος της επιτροπής της EFSA για τους ρύπους στην τροφική αλυσίδα.

Ως εκ τούτου, όλες οι νιτροζαμίνες που βρέθηκαν στα τρόφιμα θεωρήθηκε ότι έχουν την «ίδια δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο στους ανθρώπους με την πιο επιβλαβή νιτροζαμίνη, αν και αυτό είναι απίθανο», πρόσθεσε.

Τα συμπεράσματα εξήχθησαν αφού μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης όγκων του ήπατος σε τρωκτικά είναι η «πιο κρίσιμη επίδραση στην υγεία», πρόσθεσε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις