Το 77% του κοινού στην Ελλάδα έρχεται σε επαφή με τις ειδήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ διαπιστώνεται η τάση των περισσοτέρων να δίνουν έμφαση στην πληροφορία που προέρχεται από το Tik Tok και το Facebook.
Το γεγονός αυτό διευκολύνεται από τη χρήση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, ωστόσο είναι σημαντικό να διακρίνεται η πηγή των ειδήσεων, που είναι τα πρακτορεία ειδήσεων, από τη γέφυρα μέσω της οποίας οι πληροφορίες μεταφέρονται στο κοινό, που είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα τα πρακτορεία ειδήσεων θα πρέπει να έχουν μια συμπαγή εκπροσώπηση στο διαδίκτυο ώστε να δεσμευτούν με το κοινό και να έχουν μια συνεχή επαφή με αυτό.
Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Παναγιώτου, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της ενημέρωσης στη νέα βαλκανική πραγματικότητα», που διοργανώνει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο πλαίσιο της προεδρίας που ασκεί στην Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων - ΝΑ Ευρώπης (ABNA-SE Europe).
Ο κ. Παναγιώτου επισήμανε ότι επιβάλλεται η ανάγκη να υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες, γι' αυτό και τα παραδοσιακά μέσα έχουν ισχυρό πλεονέκτημα, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στο ρόλο των πρακτορείων για τη δημιουργία της είδησης και το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοσή της και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να περνά το κοινό χρόνο στην πηγή της είδησης και όχι μόνο στην γέφυρα μετάδοσής της.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την ενότητα με θέμα «οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η σημασία της ενημέρωσης», ο αν. καθηγητής του ΑΠΘ μίλησε για τις προσπάθειες βελτίωσης του δείκτη αλφαβητισμού των μέσων και το ρόλο του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Δημοσιογράφων.
Για το θέμα αυτό ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, επισήμανε ότι εδώ και 10 μήνες λειτουργεί στην Ελλάδα μια ομάδα διοίκησης έργου, μια task force στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους φορείς του χώρου, από Ενώσεις Δημοσιογράφων, από την ΕΡΤ, από το ΑΠΕ, από έξι υπουργεία, από ενώσεις τεχνικών της τηλεόρασης και από πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Είναι μια ομάδα 25 ανθρώπων που ασχολείται με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των δημοσιογράφων παράγει προτάσεις, λειτουργεί ως μοχλός πίεσης στην κυβέρνηση και επιφέρει θεσμικές και άλλου είδους αλλαγές που θωρακίζουν το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Παιδί αυτής της ομάδας διοίκησης έργου είναι η σχολή που παρουσίασε ο κ. Παναγιώτου» είπε και πρόσθεσε: «ήδη ξεκινούμε το στήσιμο μιας διεθνούς σχολής για την εκπαίδευση των δημοσιογράφων εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε χώρους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Μακεδονίας για το πώς θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους με ασφάλεια, μέσα από θεωρητικές διδασκαλίες αλλά και πρακτικές και μελέτη περιπτώσεων».
«Οι οργανισμοί των μέσων ενημέρωσης παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς παρέχουν στους πολίτες την ειδησεογραφία»
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), Αλεξάντρου Γκίμποϊ σημείωσε ότι οι οργανισμοί των μέσων ενημέρωσης παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς παρέχουν στους πολίτες την ειδησεογραφία. Σχολίασε ότι τα παραδοσιακά μέσα παραμένουν ένας πυλώνας της κοινωνίας και γνωστοποίησε ότι έχει αυξηθεί ο ρόλος τους ενώ είναι ζωτικής σημασίας. Παράλληλα όπως είπε, η πρόσβαση στην αληθινή δημοσιογραφία είναι επιτακτική καθώς, «η πίεση είναι μεγάλη για τα μέσα και αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να εξελιχτούμε ακόμη περισσότερο».
Στη συνεργασία μεταξύ των πρακτορείων ειδήσεων αναφέρθηκε ο Κίριλ Βάλτσεφ - Γενικός Διευθυντής του ΒΤΑ (Βουλγαρία), επισημαίνοντας ότι η ένωση των πρακτορείων υπήρχε ήδη εδώ και τριάντα χρόνια ωστόσο ο ρόλος της αναβαθμίζεται πλέον μετά και την απόκτηση νομικής μορφής. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τη σημασία της επικοινωνίας μεταξύ των πρακτορείων και της ανταλλαγής καλών πρακτικών και εμπειριών.
Περιπτώσεις μετάδοσης ψευδών πληροφοριών παρουσίασε η Πρόεδρος της Αρχής ΜΜΕ της Αλβανίας Αρμέλα Κρασνίτσι αναφερόμενη συγκεκριμένα στην έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τον σεισμό που έγινε τον Νοέμβριο του 2019 στην Αλβανία. «Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να έχουμε πιο δημοκρατικές κοινωνίες και όχι πια πόλωση γιατί έχουμε υποφέρει από την πόλωση των κοινωνιών» είπε και πρόσθεσε: «έχουμε από τη μια πλευρά την ελευθερία λόγου που είναι σημαντική για την κοινωνία αλλά από την άλλη έχουμε το δικαίωμα στην πληροφορία και πρέπει να επιδιώκουμε την ισορροπία μεταξύ τους».