Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), κατά τη διάρκεια του 38ου συνέδριου, πρότεινε την πραγματοποίηση γενικής απεργίας την Πέμπτη 16 Μαρτίου, για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχησε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
Υπενθυμίζεται πως η ΓΣΕΕ δεν συμμετείχε στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτη για την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς είχε προγραμματιστεί για χθες Πέμπτη το 38ο συνέδριο της στο Καβούρι.
Η πανελλαδική κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ θα υπάρξει προγραμματισμός και για ανάλογο συλλαλητήριο τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Απομένει, κατά τις εργασίες του Συνεδρίου, να επικυρωθεί η συγκεκριμένη εισήγηση και από τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΓΣΕΕ, έτσι ώστε να προκηρυχθεί, τυπικά και ουσιαστικά, η νέα 24ωρη απεργία. Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι τα συνδικάτα πρέπει να αναλάβουν αφενός την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην απεργία, αφετέρου και την περιφρούρησή της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Συνέδριο θα λάβει ξεχωριστές αποφάσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση φαινομένων στους χώρους εργασίας, όπου διαπιστώνεται πρόβλημα εφαρμογής μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Τονίστηκε ότι θα υπάρξει συνεργασία της ΓΣΕΕ με ευρωπαϊκά συνδικάτα και θα παρουσιαστούν προτάσεις, ώστε να μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία, όπως αυτή των Τεμπών με τη σύγκρουση δύο τρένων, που στοίχισε τη ζωή σε 57 πολίτες
Απεργία ΕΣΗΕΑ
Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Τα κύρια αιτήματα της Ένωσης για την 24ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα είναι τα εξής:
- Δημοσιογραφία για τον έλεγχο κάθε εξουσίας, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, έξω από επιχειρηματικές και κομματικές ατζέντες.
- Ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό.
- Ασφάλεια στις μετακινήσεις των πολιτών και στους εργασιακούς χώρους. Απόδοση των πραγματικών ευθυνών για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.
- Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να πάψουν επιτέλους να είναι «όμηροι» άναρχων εργασιακών συνθηκών και πολύ χαμηλών αμοιβών. Η ενημέρωση είναι αγαθό και δημοκρατική εγγύηση και οι υπηρέτες της διεκδικούν την επαγγελματική και εργασιακή τους αξιοπρέπεια.