Breaking news

proson
A

Σε αναβρασμό βρίσκεται όλη η χώρα την Τετάρτη 8 Μαρτίου, λόγω των πανελλαδικών απεργιών που έχουν κηρυχθεί τόσο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στέρησε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 άτομα, ανάμεσα τους και νεαρά παιδιά ηλικίας 18 - 25 ετών.

Στην 24ωρη απεργία της 8ης Μαρτίου έχουν καλέσει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών, ενώ θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η ανακοίνωση του ΕΚΑ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΚΑ:

«ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ - 8 ΜΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑ 13.00

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τη νεολαία που πήρε μέρος στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη, για να ξηλωθεί η αντιλαϊκή πολιτική που βάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι του κόστους. Δυναμώνουμε τον αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για σύγχρονες και ασφαλείς μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει τις συγκοινωνίες από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την Άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας σε όλες τις γραμμές σταθερής τροχιάς του πανελλαδικού και αστικού σιδηροδρομικού δικτύου (ΟΣΕ-ΣΤΑΣΥ-ΤΡΑΜ), καθώς και σε όλα τα αστικά δίκτυα μεταφορών προσώπων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ,ΟΑΣΘ κλπ.) με την εφαρμογή συστημάτων ασφαλείας, ανεξαρτήτως κόστους για τις επιχειρήσεις. Την  άμεση διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την εφαρμογή πολιτικών υγείας και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, έτσι ώστε να μη γίνουμε μάρτυρες στο μέλλον αντίστοιχης εθνικής τραγωδίας.

Καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία, των πολιτικών προσώπων, που φέρουν ευθύνες. Το ΕΚΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 8 Μάρτη και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις .

Όλοι στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος!!»

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Μεταξύ 11:00 – 17:00 αναμένεται να κινηθούν το Μετρό, ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το Τραμ, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ αναφέρουν πως συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, ωστόσο τα μέσα θα κινηθούν μεταξύ 11:00 – 17:00 προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των διαδηλωτών στην συγκέντρωση του Συντάγματος στις 13:00.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ αναμένεται να παραμείνουν ακινητοποιημένα όλη τη μέρα λόγω 24ωρης απεργίας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Μέχρι την αύριο τουλάχιστον θα συνεχιστεί και η απεργία διαρκείας στο σιδηρόδρομο. Έτσι, δεν θα κινηθεί ο Προαστιακός της Αθήνας και τα υπόλοιπα τρένα της Hellenic Train. 

«Φρένο» και στον ΟΑΣΘ

Με πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί, θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ στην αυριανή 24ωρη απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ως αντίδραση για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Αυτό αναφέρεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Εργαζομένων του Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης.

Όπως διευκρινίζεται, η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει έως και τις 16.00.

«Δεμένα» και τα πλοία

Παράλληλα, 24ωρη απεργία ανακοίνωσε Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την Τετάρτη. 

«Το έγκλημα που συνέβη στον σιδηρόδρομο, αναδεικνύει όλα όσα τονίζουμε για τη Ναυτιλία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ η οποία ζητά μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, κήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 8 Μαρτίου, σε ό,τι αφορά τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσουν και περαιτέρω κινητοποιήσεις ως αντίδραση για την τραγωδία των Τεμπών.

Ακόμα, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα την Τετάρτη 8 Μάρτη για την απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και καλεί τα μέλη να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12μμ στην Πλ. Συντάγματος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις