Breaking news

ohe_
A

Με την είσοδο του νέου έτους 41 δισεκατομμύρια πρόκειται να χρειαστούν στον ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών), έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει άμεση ανθρωπιστική βοήθεια σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την πανδημία του νέου κορονοϊού καθώς και της κλιματικής αλλαγής. 

Στο σύνολο τους περίπου στα 274 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια της μιας ή της άλλης μορφής το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 17% από τον φετινό, που είχε ήδη καταρρίψει όλα τα ρεκόρ, δήλωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του οργανισμού. Συγκριμένα, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Γενεύη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς υπογράμμισε πως ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειαστούν βοήθεια δεν ήταν ποτέ άλλοτε μεγαλύτερος.

63 είναι οι χώρες των οποίων οι ευάλωτες ομάδες, χρήζουν βοηθείας 

Για 45 εκατομμύρια ανθρώπους η λιμοκτονία παραμένει τρομακτική σε συνολικά 43 χώρες, ενώ τα φαινόμενα γίνονται όλο και πιο ακραία μετά την ραγδαία εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής. Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ συγκεκριμένα περιλαμβάνει χώρες όπως το Αφγανιστάν, την Αιθιοπία και το Μιανμάρ. Από την άλλη η πανδημία του κορονοϊού η οποία οδεύει προς την τρίτης της χρονιά έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους

Πάνω από 20 εκατομμύρια είναι το φάσμα του πληθυσμού τον οποίο η πανδημία βύθισε σε ακραία φτώχεια, έχοντας καταστροφικές συνέπειες στον αγώνα εναντίον άλλων επιδημιών όπως του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας, με 23 εκατομμύρια παιδιά να μην μπορούν να λάβουν καν τα βασικά εμβόλια φέτος. Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που κάνει την λιμοκτονία πραγματική για 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 43 διαφορετικές χώρες.

Στο Αφγανιστάν, μετά τις δεκαετίες πολέμου, καταστροφικής ξηρασίας και ελεύθερης πτώσης της οικονομίας, την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο, τα 2/3 του πληθυσμού χρειάζονται βοήθεια και εννιά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού. Ο ΟΗΕ προβλέπει πως θα χρειαστεί 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να προσφέρει βοήθεια σε 22 εκατ. Αφγανούς την επόμενη χρονιά. Από την άλλη η Υεμένη και η Συρία που είναι εμπόλεμες χώρες εδώ και χρόνια, επίσης χρειάζονται βοήθεια, όμως οι ανάγκες της Αιθιοπίας γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, ανησυχώντας περισσότερο τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση OCHA, 26 εκατομμύρια πολίτες της Αιθιοπίας εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ 400.000 άνθρωποι στο κράτος Κέρας της Αφρικής οδεύουν να βυθιστούν στον λιμό.

Για τον Μάρτιν Γκρίφιθς, στην Αιθιοπία καταγράφεται σήμερα η πιο ανησυχητική κατάσταση. Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως υπάρχουν αρκετές ακόμη σοβαρές κρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Ακόμη επισήμανε ορισμένες επιτυχίες του ΟΗΕ, ιδίως εκείνη του περιορισμού της έκτασης καταστροφών. Τον τελευταίο χρόνο επίσης προσέφερε βοήθεια σε 107 εκατομμύρια ανθρώπους, με το 70% αυτών στους οποίους ήθελε να φθάσει, ανάμεσά τους και μισό εκατομμύριο πολίτες του Νότιου Σουδάν που σώθηκαν από τον λιμό.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις