Breaking news

Όταν τα Τέμπη «βάφτηκαν με αίμα»: Οι τρεις μεγάλες τραγωδίες που συγκλόνισαν τη χώρα (φωτογραφίες & βίντεο)
A

Με τρεις πολύνεκρες τραγωδίες έχει σημαδευτεί η περιοχή των Τεμπών στη Λάρισα, οι οποίες έχουν συγκλονίσει τη χώρα μας, με την τελευταία να γίνεται το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο ύψος του Ευαγγελισμού, όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με εμπορική και βαγόνια τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Οι εικόνες που ήρθαν από τα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας είναι συγκλονιστικές. Τα βαγόνια έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα, ενώ ο τραγικός απολογισμός των νεκρών φτάνει μέχρι στιγμή τους 36. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κήρυξε σήμερα και για 3 ημέρες εθνικό πένθος, ενώ τίθεται σε ισχύ μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια, αλλά και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Μετά τη σύγκρουση των τρένων κινητοποιήθηκαν το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και ο στρατός. Δεκάδες ασθενοφόρα βρίσκονται στο σημείο και οι τραυματίες μεταφέρονται και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. 

Μάλιστα, μια τρομερά δυσάρεστη πληροφορία από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι νεκροί είναι φοιτητές. Όπως ανέφερε διασώστης, ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλοί νέοι, φοιτητές, ενώ πολλές σοροί τώρα είναι στην διαδικασία αναγνώρισης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ήταν δύσκολη.

Εικόνες από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

 

treno larisa

 

Εικόνες από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

Το λεωφορείο του ΣΦ ΠΑΟΚ Κορδελιού

Στις 4 Οκτωβρίου 1999, ο ΠΑΟΚ είχε αποσπάσει ισοπαλία στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό με το γκολ του Νάγκμπε και οι φίλοι του «δικεφάλου» χαρούμενοι με το αποτέλεσμα, πήραν το δρόμο της επιστροφής.

Περίπου δύο χιλιόμετρα πριν από τα Τέμπη, το λεωφορείο του ΣΦ ΠΑΟΚ Κορδελιού συγκρούστηκε με φορτηγό που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα να πέσει σε χαράδρα οκτώ μέτρων. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης (20 ετών), Δημήτριος Ανδρεαδάκης (25 ετών), Χριστίνα Τζιόβα (18 ετών), Αναστάσιος Θέμελης (22 ετών), Γεώργιος Γκανάτσιος (22 ετών), Κυριάκος Λαζαρίδης (17 ετών), όλοι τους φίλοι του ΠΑΟΚ που επέβαιναν στο μοιραίο πούλμαν, όπως επίσης και ο οδηγός του φορτηγού, Αστέριος Αγκζιώτης (68 ετών).

Η ελληνική κοινωνία, συγκλονίστηκε στο άκουσμα αυτού του τραγικού δυστυχήματος, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους συνολικά 7 άνθρωποι.

21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Απριλίου 2003, όταν ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν μαθητές της Α’ Λυκείου επέστρεφαν από εκδρομη στο Μακροχώρι Ημαθίας και κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για την τραγωδία που θα ακολουθούσε.

Στο ύψος των Τεμπών ένα φορτηγό που μεταφέρει νοβοπάν και μελαμίνες από τον Προμαχώνα του Έβρου θα συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο στο 338ο χλμ της Εθνικής Οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης.

Κάποια από τα νοβοπάν και τις μελαμίνες θα πέσουν στον δρόμο, κάποια άλλα βρουν το λεωφορείο, ενώ η «καρότσα» της νταλίκας θα «κόψει» στα δύο του μοιραίο λεωφορείο. Το αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν να χάσουν τη ζωή τους 21 δεκαεξάχρονοι μαθητές και άλλοι 9 να τραυματιστούν.

Το λεωφορείο είχε κυριολεκτικά διαλυθεί ενώ τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να απεγκλωβίσουν τα θύματα και τους τραυματίες.

Οι αιτίες του δυστυχήματος ερευνήθηκαν, ωστόσο ποτέ δεν αποσαφηνίστηκαν πλήρως. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο οδηγός οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Το δε λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Τα ονόματα των παιδιών θυμάτων της τροχαίας σύγκρουσης:

  1. Ευαγγελία Θ. Γάτου - Ετών 16
  2. Αναστασία Π. Παυλίδου - Ετών 16
  3. Περιστερά Ι. Ουστά - Ετών 16
  4. Γεωργία Δ. Τραπεζανλή - Ετών 16
  5. Σταύρος Δ. Κανελλόπουλος - Ετών 15
  6. Ηλίας Π. Τσολερίδης - Ετών 16
  7. Παναγιώτης Κων. Μουρατίδης - Ετών 16
  8. Ανδρέας Χ. Αθανασιάδης - Ετών 16
  9. Χριστίνα Ε. Σταματέλλου - Ετών 16
  10. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης - Ετών 16
  11. Βασίλειος Ν. Παπαδόπουλος - Ετών 16
  12. Ευανθία Κ. Ψαλίδα - Ετών 16
  13. Δημήτριος Α. Κοσμίδης - Ετών 15
  14. Κωνσταντίνος Α. Θαλαλαίος - Ετών 16
  15. Γεσθιμανή Ζ. Σταφυλίδου - Ετών 16
  16. Σάββας Λ. Παναγιωτίδης - Ετών 16
  17. Αθανάσιος Μαρκανταράς - Ετών 16
  18. Γιώργος Κ. Μήτσκας - Ετών 16
  19. Ιωάννα Θ. Καστίδου - Ετών 16
  20. Δημήτριος Θ. Σίγγας - Ετών 16
  21. Όλγα Β. Αγγελίνα - Ετών 15

Η δίκη έγινε πέντε χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε, αλλά ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν, καταδικάστηκαν από 4 μέχρι 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλλε επίσης το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

Το πολύνεκρο αυτό δυστύχημα έθεσε σε εφαρμογή και συγκεκριμένα πρωτόκολλα για τις σχολικές εκδρομές.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις