Breaking news

Τέλειο ψήσιμο θαλασσινών και χταποδιού
A

Η Καθαρά Δευτέρα έχει συνδεθεί αμετάκλητα με την έναρξη της Σαρακοστής και τη συνοδεία ενός πλούσιο γεύματος γεμάτο θαλασσινά και μαλάκια. Συγκεκριμένα το ψητό χταπόδι, τα καλαμάρια, τα μύδια, το κρασί και το ούζο είναι μερικά από τα βασικά εδέσματα της ημέρας που δεν συνηθίζεται να λείπουν απ' το σαρακοστιανό τραπέζι. 

Οι ψητές σουπιές και τα καλαμάρια

Τόσο οι σουπιές, όσο και τα καλαμάρια οφείλουν να είναι καθαρισμένα από το ιχθυοπωλείο, ενώ ιδανικά για ψήσιμο θεωρούνται εκείνα που είναι μεταξύ 250 με 300 γρ. Τα μικρότερα καλαμάρια είναι εκείνα που θεωρούνται ιδανικά να μπουν στο τηγάνι, ενώ τα θράψαλα που είναι κάπως σκληρότερα μπορούν να αξιοποιηθούν και μαγειρευτά. 

Ο ιδανικός χρόνος ψησίματος για τα καλαμάρια και τις σουπιές είναι 6 με 8 λεπτά, με την θράκα να πρέπει να είναι δυνατή και η απόσταση της σχάρας από τα κάρβουνα να είναι γύρω στα 8 εκατοστά

Το ψητό Χταπόδι

Η επιλογή του χταποδιού καλό είναι να γίνεται ανάλογα με το μέγεθος του, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1,5 κιλό, καθώς μαζεύει αρκετά στο ψήσιμο. Θα πρέπει να χωριστεί σε πλοκάμια, πράγμα το οποίο θα πρέπει να γίνει από τον ιχθυοπώλη

Ο ιδανικός χρόνος ψησίματος για το χταπόδι στα κάρβουνα, του οποίου τα πλοκάμια με περίμετρο γύρω στα 3 εκατοστά χρειάζονται περίπου 24 με 28 λεπτά έτσι ώστε να ψηθούν περιμετρικά. Η απόσταση του από σχάρα και τα κάρβουνα θα πρέπει να είναι περίπου στα 8 εκατοστά

Οδηγίες για τη χρήση της σχάρας

Κατά τη διάρκεια του BBQ η σχάρα θα πρέπει να είναι όσο πιο καθαρή γίνεται αλλά να είναι και καλά πυρωμένη, με το κόλλημα το τροφών πάνω της να είναι όλο και λιγότερο. 

Οι σχάρες θα πρέπει να έχουν προθερμανθεί καλά, έτσι ώστε να μπουν τα θαλασσινά απευθείας πάνω για ψήσιμο. Επιπλέον δε θα πρέπει να παραληφθεί το άλειμμα της τροφής με ελαιόλαδο για έξτρα γεύση και καλύτερο ψήσιμο. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις