Breaking news

INTIME NEWS
A

Οι υγειονομικοί πανελλαδικά προχωρούν αύριο Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, θα υπάρξει 24ωρη απεργία στις υγειονομικές μονάδες της περιφέρειας και στην Αττική θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. 

Ακόμα, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αττική, στην πλατεία Μαβίλη στις 08:30 το πρωί, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαδήλωση προς το Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Υγείας.

Αιτήματα 

Τα αιτήματα των υγειονομικών είναι τα εξής:

  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Ουσιαστική αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας.
  • Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Διασφάλιση της εργασίας των ήδη διορισμένων υγειονομικών της 2Κ/2019 και άμεση πρόσληψη όσων περιλαμβάνονται στους νέους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων της ίδιας προκήρυξης
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Κατάργηση της υποχρέωσης των ανεμβολίαστων εργαζομένων για πραγματοποίηση διαγνωστικού ελέγχου με δική τους δαπάνη

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Θριασίου έχει ως εξής: 

«ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση, με την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των ασθενών, την εντατικοποίηση, τους πετσοκομμένους μισθούς και την εργασιακή ομηρία για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας.

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις, η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ ή σε παραρτήματα Ανωνύμων Εταιρειών (νοσοκομείο ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ).

Aποκαλυπτική ήταν και η δήλωση του υπουργού Υγείας ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης – που με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «λειτουργεί ως υποκατάστημα» της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας –  είναι «πιλότος» για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καθώς και της αναπλ. υπουργού οτι «δεν εκδίδει νέους οργανισμούς νοσοκομείων διότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά νοσοκομεία όποτε θα τους φτιάξει μετά την συγχώνευση τους»!!!

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ. Αποτελούν συνειδητή επιλογή ΟΛΩΝ των κομμάτων της άρχουσας τάξης για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

Αυτόν τον σχεδιασμό υπηρετεί ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ με την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ και τη δυνατότητα για λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή εργασία σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις των δημόσιων μονάδων υγείας σε προσωπικό και εξοπλισμό, θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν στις λίστες αναμονής για εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις να γίνουν πελατεία στις ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, επεκτείνεται η επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με την ενίσχυση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων, χειρουργείων με επιβάρυνση των ασθενών είτε με άμεσες πληρωμές είτε μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Τους ίδιους σχεδιασμούς υπηρετούν ο νόμος για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και αύξηση των πληρωμών των ασθενών, και οι υπουργικές αποφάσεις για τα καθηκοντολόγια των νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών, που αποσκοπούν στην εξασφάλιση φθηνού νοσηλευτικού προσωπικού για τις ανάγκες του «νοσοκομείου – επιχείρηση», με διαιώνιση της διπλής εκμετάλλευσης σε βάρος των βοηθών νοσηλευτών και αύξηση της εντατικοποίησης και της νομικής ευθύνης για τους νοσηλευτές.

Βασικό «στήριγμα» της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία αποτελεί η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),με βάση το Ν. 3389/2005 (που ψήφισε η ΝΔ και διατήρησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) που συμπληρώθηκε από το Ν. 4413/2016 (που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των ΣΔΙΤ)

Για την επέκταση των ΣΔΙΤ έχει εξασφαλισθεί «πλουσιοπάροχη» χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης – αναδεικνύοντας τον πραγματικό χαρακτήρα του και διαψεύδοντας τους «πανηγυρισμούς» περί δήθεν αξιοποίησης του για «αναβάθμιση» του δημόσιου συστήματος υγείας – την ίδια στιγμή, που η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας μειώθηκε κατά 279 εκατ. ευρώ το 2022, επιδεινώνοντας τη μείωση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης κατά 478 εκατ. ευρώ την 5ετία 2017 – 2021.

Το κυριώτερο όμως χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, για τις λαϊκές οικογένειες η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη» ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο τεράστιας κερδοφορίας.

Νοσοκομεία – Επιχειρήσεις με ασθενείς – πελάτες και εργαζόμενους με πετσοκομμένα δικαιώματα

Στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται κυρίως από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι  «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.
Γι’ αυτό, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία ακόμη και εν μέσω επιδημίας ((από  77532 τον Μάρτιο 2020 σε 73353 τον Νοέμβριο 2022).

Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Γι’ αυτό, διατηρούνται πετσοκομμένοι οι μισθοί μας και καθυστερεί συνεχώς ακόμη και η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες και εργασία υπερωριακή, νυχτερινή και σε αργίες και Κυριακές, την ίδια περίοδο, που:

  • ο πληθωρισμός ήδη έχει ξεπεράσει το 10% .
  • το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ – ο συνολικά παραγόμενος πλούτος) της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,9% το 1ο 9μηνο 2022 ενώ το 2023 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 224 δις ευρω (45 δις περισσότερο από το 2018)..
  • «ρεκόρ κερδοφορίας» καταγράφουν οι 120 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι (καθαρά κέρδη 5,34 δις), με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα κέρδη ενεργειακών ομίλων (ΕΛΠΕ: κέρδη 872 εκατ. Μotor Oil: 685 εκατ., ΔΕΗ 429 εκατ. ευρώ).

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να μας κοροϊδεύουν ότι δήθεν ο κρατικός προϋπολογισμός «δεν αντέχει» ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 προβλέπονται επιδοτήσεις 8,3 δις για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

  • Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, μόνιμα χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις συνεχείς ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον επανακαθορισμό των δικαιούχων και του ύψους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες (γιατροί, διοικητικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διαιτολόγοι,  λογοθεραπευτες κλπ) ενώ για πολλές χιλιάδες άλλους συναδέλφους η αύξηση του επιδόματος είναι πολύ μικρή ή και ανύπαρκτη.

  • Ακόμα και πιο εξοργιστικό είναι - ότι παραμένει η ΜΗ ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν προχωρεί ούτε η υλοποίηση του σχετικού πορίσματος της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας.
  • Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους.
  • Για το Διοικητικό Συμβούλιο».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς έχει ως εξής: 

«Η ΕΙΝΑΠ συμμετέχει στην Πανελλαδική Πανυγειονομική απεργία την Τετάρτη στις 22/02/23 και καλύπτει όλους του συνάδελφους που θα θελήσουν να παρευρεθούν.».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις