Breaking news

Έως αύριο καταβάλλονται 700 εκατ. στους πολίτες - Στόχος της επόμενης 4ετίας η αύξηση των μισθών
A

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υποστηρίξει τα νοικοκυριά αλλά και στην πιθανότητα δημιουργίας σχεδίου ασφάλισης των κατοικιών από φυσικές καταστροφές.

Ο υπουργός, ανακοίνωσε ότι το υπ. Οικονομικών έχει υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναλυτικά στοιχεία σχετικά με 38 περιπτώσεις αιτήσεων για χορήγηση αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις οποίες τα δελτία αυτοψίας ή και δελτία επανελέγχου που αναρτήθηκαν από τους αιτούντες στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr εμφάνισαν σημαντικές αποκλίσεις από τον συνήθη μορφότυπο, αποσκοπώντας στην παράνομη ενίσχυση των αιτούντων.

Αναλυτικά στοιχεία για την κρατική αρωγή έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά και για την ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που έγινε το 2021, παρουσίασαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό αρμόδιος για τις φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο γενικός γραμματέας οικονομικής πολιτικής Νίκος Κουλοχέρης και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο καθιέρωσης κινήτρων προκειμένου να ασφαλίζονται οι κατοικίες έναντι φυσικών καταστροφών, στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογράμμισαν ότι το θέμα εξετάζεται και: «Ό,τι γίνει εάν γίνει θα αφορά όλη την Ελλάδα».

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου

«Το θεσμικό πλαίσιο για την Κρατική Αρωγή συνιστά μια μεγάλη καινοτομία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στόχος του πλαισίου αυτού είναι η αυτοματοποίηση και η ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η διαμόρφωση έκτακτων μέτρων στήριξης, η υλοποίηση των μέτρων αποκατάστασης των ζημιών και η έγκαιρη καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων».

Τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου

«Μία από τις θεσμικές καινοτομίες που εισήγαγε η μεταρρύθμιση ήταν και η σύσταση – για πρώτη φορά – ενός κυβερνητικού οργάνου στο πεδίο της Κρατικής Αρωγής, με συντονιστικό ρόλο.

Της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, στην οποία έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, με τη συμμετοχή των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων.

Το έργο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής επικεντρώνεται στον συντονισμό των διαδικασιών, στη θέσπιση νέων μέτρων και ειδικών εργαλείων στήριξης, στη διόρθωση παθογενειών και στον συντονισμό του έργου στήριξης των πληγέντων αλλά και αποκατάστασης και ανασυγκρότησης περιοχών μετά από φυσικές καταστροφές».

Τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής κ. Νίκου Κουλοχέρη
«Μετά την ψήφιση του νόμου 4797/2021 (ΦΕΚ Α΄ 66/23.04.2021), μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα ελέγχου των δικαιολογητικών και εκταμίευσης των επιχορηγήσεων από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Οικονομικών. Αφετέρου δε, συστήθηκε η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής με στόχο την ενοποίηση των διαδικασιών κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών, και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Μάλιστα, έγινε διαχωρισμός των θεομηνιών και η Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής ανέλαβε μόνο τις θεομηνίες από 1.6.2020 και μετά, ενώ τις προηγούμενες από την ημερομηνία αυτή η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής».

Τοποθέτηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή

«Με αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρόσκληση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του μετέπειτα Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου να στηρίξουμε άμεσα τους συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά της Εύβοιας.

Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, μέσα στον Αύγουστο του 2021 και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, το ψηφιακό επιτελείο της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τα στελέχη των συναρμοδίων Υπουργείων ανέπτυξε την ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, μέσα από την οποία στηρίχθηκαν άμεσα συμπολίτες μας και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πρωτοφανή αυτή καταστροφή.

Η ίδια ψηφιακή πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για τη στήριξη συμπολιτών μας που επλήγησαν από σεισμούς, πλημμύρες κ.λπ. Αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ. Βεσυρόπουλος στις δράσεις που αναπτύχθηκαν, για να στηριχθούν οι συμπολίτες μας».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις