Breaking news

Πατρινό καρναβάλι για πάντα
A

Το 2023 έχει εισέλθει «για τα καλά» και ενώ βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη κατά σειρά εβδομάδα του, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναρωτιούνται πότε θα «έρθουν» οι φετινές απoκριές και αργίες.

Μαζί με τις αποκριές φέτος, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, πρόκειται να ξεκινήσει και το φετινό καρναβάλι, το οποίο θα ακολουθήσουν και μία σειρά από τριήμερα και αργίες.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Απόκριες, θα «πέσουν» την τελευταία Κυριακή πριν τη Σαρακοστή, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει την Καθαρά Δευτέρα. Αυτή η Κυριακή θα «πέσει» περίπου ένα μήνα από τώρα και συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου.

Οπότε την αμέσως προηγούμενη ημερά, δηλαδή την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα γιορτάσουμε την Κυριακή της Αποκριάς για το 2023, με πολλές καρναβαλικές εκδηλώσεις, κονφετί και παρελάσεις, να κάνουν την άφιξη τους σε Πάτρα, Ρέθυμνο και Ξάνθη.

Το Τριώδιο του 2023

Ουσιαστικά το Τριώδιο ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και «πέφτει» στις 5 Φεβρουαρίου. Η ετήσια Τσικνοπέμπτη η οποία πρόκειται να ακολουθήσει θα είναι την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, ενώ στην συνέχεια την άφιξη της θα κάνει η φετινή Καθαρά Δευτέρα 2023, η οποία θα γιορταστεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Η χρονική περίοδος του Τριώδιου, προηγείται της Σαρακοστιανής νηστείας, αλλά και του Πάσχα. Σύμφωνα με την παράδοση οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη νηστεία της Σαρακοστής.

Όλες οι φετινές αργίες του 2023

  1. Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου
  2. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Σάββατο 25 Μαρτίου
  3. Μεγάλη Παρασκευή: 14 Απριλίου
  4. Μεγάλο Σάββατο: 15 Απριλίου
  5. Κυριακή του Πάσχα: 16 Απριλίου
  6. Δευτέρα του Πάσχα: 17 Απριλίου
  7. Εργατική Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1 Μαΐου
  8. Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 5 Ιουνίου
  9. Δεκαπενταύγουστος: Τρίτη 15 Αυγούστου
  10. 28η Οκτωβρίου: Σάββατο 28 Οκτωβρίου
  11. Χριστούγεννα: Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου
  12. Σύναξη της Θεοτόκου: Τρίτη 26 Δεκεμβρίου

Αυτές είναι οι υποχρεωτικές αργίες

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ, οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας έχουν καθορισθεί από το νόμο και κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών είναι οι εξής:

  • Η 25η Μαρτίου
  • Η Δευτέρα του Πάσχα
  • Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
  • Η 28η Οκτωβρίου, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 60 του Ν. 4808/2021. 
  • Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου).
  • Η Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26η Δεκεμβρίου), η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 του Ν. 4554/2018.
    Η 1η Μαΐου, η οποία δυνάμει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017, ορίστηκε ως ηµέρα υποχρεωτικής αργίας. Με την ίδια ως άνω διάταξη ορίστηκε ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις