Breaking news

επίδομα παιδιού
A

Άρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που αφορά σε δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, καθώς και στο νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα (dentist pass) σε 660.000 παιδιά 6-12 ετών.

Με αφορμή τη χθεσινή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου, για μετατροπή του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας "σε μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα λειτουργεί με όρους αδιαφάνειας", ο παριστάμενος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είπε ότι το ΙΦΕΤ είναι ανώνυμη εταιρεία από το 1999, και ότι λειτουργεί έκτοτε με κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Όπως είπε, με τις νέες ρυθμίσεις, ως προς τις εισαγωγές φαρμάκων, ο ΙΦΕΤ θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ευχέρεια, ώστε να εισάγει το φάρμακο που είναι προς έλλειψη, αφού δώσει την εντολή ο ΕΟΦ, ενώ και ως προς τις εξαγωγές, ο ΙΦΕΤ θα τις πραγματοποιεί μόνο όταν πια δεν θα μπορεί να διατεθεί ένα φάρμακο στην εγχώρια αγορά.

Όσο για το "dentist pass" είπε ότι δίνει τη δυνατότητα σε οικογένειες που τα παιδιά τους δεν είχαν δυνατότητα να επισκεφθούν ιδιώτη οδοντίατρο, "να μπορέσουν να έχουν την πρώτη οδοντιατρική αξιολόγηση".

Στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός μίλησε για καταγγελίες ότι ο ΙΦΕΤ έχει μπει και ο ίδιος στο κερδοσκοπικό παιχνίδι των παράλληλων εξαγωγών και ότι «υπάρχουν πορίσματα ελέγχου πολύ ενοχοποιητικά», ενώ έκανε λόγο για μία εκ των υστέρων προσπάθεια να νομιμοποιηθούν αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες και χειρισμοί που έχει κάνει η παρούσα διοίκηση του ΙΦΕΤ. Εξάλλου, ο εισηγητής της μειοψηφίας, Εμμ. Θραψανιώτης είπε ότι η σύμβαση δωρεάς είχε συνομολογηθεί από τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και το Ίδρυμα Νιάρχος το 2018, με σκοπό τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γ. Φραγγίδης είπε ότι είναι θετικός στο οδοντιατρικό επίδομα αλλά σημείωσε ότι «είναι περιορισμένης διάρκειας» 6 μηνών και αποτελεί "σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών".

Ο αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης είπε ότι το "dentist pass" όπως και τα προηγούμενα "pass" είναι "παρηγοριά στον άρρωστο". Στην ουσία η κυβέρνηση πετάει από πάνω της κάθε ευθύνη για δημόσια και δωρεάν οδοντιατρική πρόνοια και στέλνει, συγκροτημένα, πελατεία σε ιδιώτες είπε ο κ. Λαμπρούλης.

Η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μ. Αθανασίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει την επιδοματική πολιτική σε άλλο επίπεδο, και, αντί καίριων παροχών, χορηγεί μέτρα προσωρινού χαρακτήρα εν είδει pass [..] ως μέτρα και παροχές προεκλογικού χαρακτήρα.

Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μ. Απατζίδη εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία μακροπρόθεσμη πολιτική για τον χώρο της Υγείας και είναι στη λογική "του βλέποντας και κάνοντας, αλλά με τα λεφτά των άλλων".

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις