Breaking news

INTIME NEWS
A

Οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό θα πραγματοποιήσουν νέα κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη διεκδικώντας την άμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και την επαναφορά των επαγγελμάτων στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), σήμερα θα γίνει τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 και 30 ως τις 14 και 30, συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού στις 12 και πορεία διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βασικά αιτήματα της διαμαρτυρίας είναι η άμεση απόσυρση του Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Η επαναφορά των επαγγελμάτων στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).Η ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στις 10 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Παιδείας όπου υπήρξε τεράστια συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας με όλα τα σωματεία των εργαζομένων, των σπουδαστών των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, των μαθητών, μαθητριών και καθηγητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων με κύριο αίτημα την απόσυρση του Π.Δ. 85/2022, διαπιστώθηκε για ακόμα μία φορά η απαξιωτική αντιμετώπιση της κυβέρνησης στα φλέγοντα ζητήματα του καλλιτεχνικού χώρου. Ένα μήνα μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και παρά το γεγονός ότι έχει συγκληθεί διευρυμένη υπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν.

Ενώ συνεχίσει λέγοντας πως: «Δυστυχώς το αίτημά μας για συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως ή με τον Υφυπουργό, κο 'Αγγελο Συρίγο δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτό, παρόλο που το ζητάμε εδώ και μέρες» επισημαίνει η ΠΟΘΑ στην ανακοίνωση της: «Η κυβέρνηση δεν συνομιλεί με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων, ούτε έχει προτείνει μέχρι στιγμής κάποια λύση. Συνομιλεί, όμως, με τα ΜΜΕ, στα οποία δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν αλλάζει τίποτα με το νέο προσοντολόγιο, προσπαθώντας να υποτιμήσει τον αγώνα μας. Δεν μας εξηγεί, βέβαια, γιατί αρνείται πεισματικά να αποσύρει τις ειδικότητές μας από το ΠΔ, αφού ο στόχος της είναι να μην αλλάξει τίποτα, κάτι που υπόσχεται να γίνει μελλοντικά με διευκρινιστικές εγκυκλίους».

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) με απόφαση των Διοικητικών τους Συμβουλίων, αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ.

Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό και καλεί σε συμμετοχή στην νέα κινητοποίηση της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου 2023. Στις 12 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Προκηρύσσουμε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (11πμ-2μμ) για όσες και όσους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. 

Απαιτούμε να αποσυρθούν από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 οι αναφορές στις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό και να επανέλθουν τα επαγγέλματα τους στο καθεστώς ΤΕ (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε). 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις