Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική για τρεις λόγους:
- Πρώτον λήγει η προθεσμία στους άνω των 60 προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία περίπου 200.000 από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών αποφάσισαν να κάνουν το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός δεν έχει εμβολιαστεί στο παρά πέντε της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας.
- Δεύτερον θα έχει συμπληρωθεί η πρώτη εβδομάδα από την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και θα υπάρχει ένα στίγμα για το κατά πόσο το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα στα παιδιά
- Τρίτον μέχρι και τη συγκεκριμένη ημερομηνία ισχύουν περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση (π.χ. στο ωράριο). Στόχος της κυβέρνησης είναι σταδιακά να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο αυτό συνδέεται άμεσα και με το επιδημιολογικό φορτίο. Επομένως, οι τελικές αποφάσεις για το αν θα αρθούν τα μέτρα ή κάποια θα πάρουν παράταση θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα.
Σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου θα εξεταστούν τα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Μια σειρά μέτρων βγαίνουν σταδιακά από την κυβερνητική «φαρέτρα», καθώς ο δείκτης θετικότητας παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και ο αριθμός των διασωληνωμένων κινείται ανοδικά (έφτασαν τους 642). Προβληματισμό προκαλεί και η συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ωστόσο φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει οδηγήσει ασθενείς σε διασωλήνωση.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η αισιοδοξία πως τον επόμενο μήνα η κατάσταση όσον αφορά στα κρούσματα θα είναι καλύτερη. Ωστόσο, παράλληλα ενεργοποιείται ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο είναι εστιασμένο στην αύξηση των εμβολιασμών και σε ένα εντατικό σύστημα ελέγχου.
Στο μεταξύ αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει για να καλυφθούν τυχόν κενές θέσεις στο δημόσιο τομέα λόγω νόσησης υπαλλήλων και ήδη υπάρχει σχετικό σχέδιο από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στις υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ τα «φώτα» στρέφονται κυρίως στα σχολεία και στα κρούσματα που θα υπάρξουν στους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα υπάρχει σχέδιο ώστε σε περίπτωση που υπάρξει σημαντικός αριθμός νοσούντων εκπαιδευτικών να καλυφθούν οι θέσεις με συμβάσεις.
Το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων
Σε… δόσεις μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι εστιασμένα στους ανεμβολίαστους αλλά και σε όσους δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
- Από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Μάλιστα στο τραπέζι παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στους 50ρηδες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε χθες στην πορεία των εμβολιασμών. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «παρακολουθώντας και σταθμίζοντας τα δεδομένα και τη δυναμική της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα και το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης, ό,τι χρειαστεί να το κάνουμε, θα το κάνουμε».
- Από την 1η Φεβρουαρίου οι πολίτες που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά την δεύτερη δόση θα χάνουν τα προνόμια του πιστοποιητικού εμβολιασμού (π.χ. είσοδος σε κλειστούς χώρους). Η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη για τους άνω των 60 ετών.
- Μέχρι τις 31 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί περιθώριο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να κάνουν το σχετικό βήμα και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον COVID, σε όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα προκύψουν σε αυτή την περίπτωση εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια (προσλήψεις με τον κανόνα 1:1 , παράταση των συμβάσεων όσων καλύπτουν κενά).
Παράλληλα στο τραπέζι παραμένει ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης αν αυξηθεί σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο. Πάντως δεν προκρίνεται το «μοντέλο» Γερμανίας που προβλέπει είσοδο στους κλειστούς χώρους της εστίασης με rapid test από τους εμβολιασμένους που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση (όπως ήδη αναφέρθηκε το πιστοποιητικό θα διατηρείται επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση).
Το «crash test» της επιστροφής στα θρανία
Πρώτο κουδούνι για το 2022 χτυπά σήμερα στα σχολεία, με την κυβέρνηση να δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται πως στόχος είναι τα σχολεία να μείνουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτά αλλά με πολύ αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους και σημειώνεται πως : δεν μπορεί να «τιμωρούνται» τα παιδιά επειδή μια μειοψηφία του πληθυσμού δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί.
Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι πως μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτούργησαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, αφού δεν παρατηρήθηκε μεγάλη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού. Ωστόσο, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως υπάρχουν 50.000 ενεργά κρούσματα στα παιδιά δεν είναι εύκολο να υπάρξει πρόβλεψη για το πως θα κυλήσουν οι επιδημιολογικοί δείκτες το επόμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως το 50% συν 1- δηλαδή ο κανόνας που προβλέπει πως πρέπει να νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα - λειτούργησε. Ωστόσο, εκ των πραγμάτων αν υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού στα σχολεία οι ειδικοί θα κληθούν να αποφασίσουν πρόσθετα μέτρα.
Διαβάστε ακόμη στο ethnos.gr
Σφραγίζουν την διάσημη «Πύλη της Κολάσεως» στο Τουρκμενιστάν
Μεθυσμένη οδηγός έκρυβε ελάφι στο πορτπαγκάζ του αυτοκινήτου