Breaking news

σεισμός
A

Ισχυρή σεισμική δόνηση, αισθητή σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έως τη Λάρισα, σημειώθηκε στις 23:43 της Κυριακής 9 Ιανουαρίου στη Φλώρινα.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, πρόκειται για σεισμό 5,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 14,1 χλμ. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 2χλμ δυτικά της Φλώρινας.

Ο σεισμός αναστάτωσε τους κατοίκους της Φλώρινας, καθώς ήταν πολύ ισχυρός και ρηχός, ενώ είχε μεγάλη διάρκεια και βουητό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι κάτοικοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους και βγήκαν στους δρόμους της πόλης. Εκφράζουν, δε, φόβο να επιστρέψουν στα σπίτια τους λόγω των αλλεπάλληλων μετασεισμών που σημειώνονται.

Τα επόμενα 40 λεπτά καταγράφηκαν άλλες πέντε σεισμικές δονήσεις άνω των 3 βαθμών και πολλές άλλες μικρότερες. Συγκεκριμένα, 3,1 Ρίχτερ 19 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Φλώρινας, 3,5 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων, 4,2 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιομέτρων στις 23:53, 3,9 Ρίχτερ σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και 3,7 σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για σοβαρές ζημίες ή τραυματισμούς.

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Αισθητός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έως τη Λάρισα. Μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι ο σεισμός ταρακούνησε ιδιαίτερα την Κοζάνη και την Καστοριά, έγινε αισθητός σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πέρα από τα σύνορα στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το γεγονός ότι υπάρχει μετασεισμική ακολουθία είναι θετικό καθώς τα αρχικά 5,3 Ρίχτερ ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις της τάξης των 3,5 έως 4,2 Ρίχτερ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπενθυμίζει ότι στην ίδια περιοχή στις 18/2/1911 είχε σημειωθεί σεισμός 6,7 Ρίχτερ.


 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις