Breaking news

Φάρμακα - βιταμίνες
A

Η πρόταση για αναθεώρηση της νομοθεσίας για την επάρκεια των φαρμάκων προγραμματίζεται για τον Μάρτιο και θα περιλαμβάνει ισχυρότερες υποχρεώσεις για προμήθεια, προγενέστερη κοινοποίηση ελλείψεων και αποσύρσεων και ενισχυμένη διαφάνεια των αποθεμάτων, τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης: ΕΟΦ: Αυτά είναι τα φάρμακα σε έλλειψη που χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή

«Στόχος μας παραμένει η διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη και η αποφυγή οποιασδήποτε διαταραχής της αγοράς φαρμάκων στην ΕΕ» υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου. Όσον αφορά στην COVID19, ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κίνα, αλλά και στις ΗΠΑ όπου έχει εμφανιστεί νέα υποπαραλλαγή. Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός κατά των ιών του αναπνευστικού παραμένει το καλύτερο εργαλείο έτσι ώστε οι πολίτες να είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα να προστατεύονται και τα συστήματα υγείας.

Επικείμενες αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μίλησε για τις ελλείψεις που καταγράφονται στα φάρμακα στην ελληνική αγορά και, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, «κάποια φάρμακα που είναι εξαιρετικά φθηνά, κάτω από 10 ευρώ το κουτί, στο εξωτερικό πωλούνται 3 και 4 και 10 φορές πάνω».

Όπως είπε, θα έπρεπε πιθανότατα να ανέβουν οι τιμές σε κάποια φτηνά φάρμακα προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις (μιας και πωλούνται στο εξωτερικό). Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε πως θα μπορούσε ένα φάρμακο που κάνει 3 ευρώ να πάει στα 4, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου να ανέβει 25 λεπτά.

«Μερικά πράγματα αν δεν θέλουμε να μη τα έχουμε στην Ελλάδα και να τα φέρνουμε απ' έξω πληρώνοντας 5 φορές παραπάνω είναι καλό να τα αυξήσουμε λίγο, και μιλάμε για τα πολύ φθηνά φάρμακα». Σε ερώτηση για το ποιος θα πληρώσει τις αυξήσεις, έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε ένα φάρμακο που κάνει 3 ευρώ να πάει στα 4, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου να ανέβει 25 λεπτά.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις