Breaking news

άρρωστος
A

Στα πλαίσια προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID 19 και αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας, δημοσιεύτηκε την 4 Ιανουαρίου 2022, νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.361 (ΦΕΚ 3/Τ.Β’/4.1.2022), με την οποία τροποποιείται η προγενέστερη ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/Γ.Π.οικ.81558/29.12.2021-  που λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τη δημόσια υγεία και ισχύει από 30.12.21 έως και 17.1.22 για το σύνολο της επικράτειας –  προβλέποντας την δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης ειδικά για τους πλήρως εμβολιασμένους κατόπιν θετικού ελέγχου με rapid test, αλλά θεσπίζοντας για πρώτη φορά ως προϋπόθεση λήψης νόμιμης αναρρωτικής άδειας του εργαζομένου τη βεβαίωση θετικού ελέγχου με rapid test. Ειδικότερα:

  ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΝΟΣΗΣΗΣ

– Ως προς τους ανεμβολίαστους και όλες τις περιπτώσεις πλην των πλήρως εμβολιασμένων: Εκδίδεται εντός 14 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR.

– Ως προς τους πλήρως εμβολιασμένους: Εκδίδεται και μετά από θετικό αποτέλεσμα σε διαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test).

  ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΝΟΣΗΣΗΣ

– Η διάρκεια ισχύος του Πιστοποιητικού νόσησης εξακολουθεί να είναι 90 ημερών μετά από τον μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.

– Ειδικά όμως τα Πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από 5.7.2021 έως και 31.10.21 είτε με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με rapid test παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31.1.2022.

– Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από 1.11.2021 έως και 4.12.2021 έχουν διάρκεια ισχύος 90 ημερών.

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία του εργαζομένου λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID 19 αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test).

  • Σημειώνεται πως πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται α)όσοι έχουν ολοκληρώσει προ 14 τουλάχιστον ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό β)όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ 14 τουλάχιστον ημερών με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησης από κορωνοϊό γ) όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση για αυτούς που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 7 μηνών από τη δεύτερη δόση ή από τη μοναδική δόση εμβολίου.
  • Σημειώνεται πως ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπεται πως, αν απαιτείται να τεθούν σε περιορισμό λόγω εκτάκτων μέτρων για τον κορωνοϊό, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθ. 38 παρ. 3 της από 20.3.20 ΠΝΠ, που κυρώθηκε με το ν. 4683/2020, σύμφωνα με τις οποίες απουσιάζουν δικαιολογημένα από την Υπηρεσία με αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού, κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις