Αυξήσεις σε πολύ φθηνά φάρμακα αναμένεται να υπάρξουν άμεσα στην ελληνική αγορά προκειμένου να μην αποσυρθούν και ενισχύσουν το «καλάθι» των ελλείψεων φαρμάκων.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ελλείψεις φαρμάκων «πνίγουν» την ελληνική αγορά και ταλαιπωρούν τους ασθενείς, γι' αυτό και το υπουργείο Υγείας προχωρά σε διάφορα μέτρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
Ένα φαινόμενο που οφείλεται, εκτός των άλλων, στην περιορισμένη παραγωγή κάποιων φθηνών φαρμάκων, στην έλλειψη πρώτων υλών αλλά και στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές εξαιτίας των υψηλότερων τιμών διάθεσης των σκευασμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα κάτω των 5 ευρώ
Πολλά φθηνά φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες, ακριβώς επειδή έχουν υψηλό κόστος παραγωγής αλλά η τιμή τους δεν είναι συμφέρουσα, αφού συχνά όπως υποστηρίζουν οι φορείς εκπροσώπησης των εταιρειών, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος.
Παράλληλα, υπάρχουν εταιρείες που αποσύρουν τα πολύ φθηνά φάρμακα ακριβώς λόγω κοστολογίου, με συνέπεια να μην βρίσκονται πλέον στα ράφια των φαρμακείων και οι ασθενείς να αναγκάζονται να αγοράζουν ακριβότερα.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ανοίξει το θέμα των αυξήσεων στα φάρμακα που κοστίζουν κάτω των 5 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ethnos.gr, δεν απαιτείται κάποια νομοθετική ρύθμιση καθώς υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι για λόγους δημόσιας Υγείας όταν το φάρμακο είναι μεγάλης κατανάλωσης και κινδυνεύει με απόσυρση λόγω κοστολογίου, μπορεί να λάβει αύξηση.
Με βάση την εντολή Πλεύρη, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα στον ΕΟΦ ώστε τα φάρμακά τους να λάβουν μία χαμηλή αύξηση που να δικαιολογεί την διάθεσή τους στην αγορά και να μην αποσυρθούν.
Ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα επιβάλλεται η άυλη συνταγή για την αγορά φαρμάκων που είναι σε έλλειψη. Στόχος να μην αγοράζονται αφειδώς τα σκευάσματα που απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητα.
Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr