Breaking news

seismos
A

Δύο σεισμικές δονήσεις «ταρακούνησαν» σήμερα, Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, τις περιοχές της Μεθώνης και της Κρήτης. Ο πρώτος σεισμός ήταν 4,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 07:28 π.μ. στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Μεθώνης. Ο δεύτερο σεισμός ήταν 4,1 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 10:12 π.μ. στα ανοιχτά της Νεάπολης Λασιθίου.

Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον Ελλαδικό χώρο, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Για τον σεισμό της Κρήτης, ο σεισμολόγος είπε ότι «τις τελευταίες μέρες αναπτύσσεται μία δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο, μερικά χιλιόμετρα βόρεια από την Νεάπολη του Λασιθίου με 2-3 σεισμούς μέχρι τώρα που είχαν μεγέθη 4 – 4,1 Ρίχτερ. Είναι μία σεισμική πηγή η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αρκετά δραστήρια. Προς το παρόν δεν έχουμε περάσει κάποια θα έλεγα κόκκινη γραμμή κινδύνου» και συνέχισε:

«Τώρα γίνονται απλώς κάποιοι σεισμοί αισθητοί. Αν μεγαλώσει το μέγεθος, τότε μπορεί να αρχίσουμε να μπαίνουμε και στην περιοχή της βλαπτικότητας των σεισμών και όχι μόνο της αισθητότητας. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να έχουμε υπό παρακολούθηση και αρκετά προσεκτική και αυτή την περιοχή πέρα από τις άλλες που ήδη μας “ταλαιπωρούν” το τελευταίο διάστημα».

Για τον σεισμό στη Μεθώνη

Για τον σεισμό στη Μεθώνη, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «στις 29 του Δεκεμβρίου, λίγο πριν εκπνεύσει το 2002, υπήρξε και άλλη σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος και αυτή τη φορά 4,3 Ρίχτερ. Ωστόσο και εκεί ισχύει αυτό που είπα προηγουμένως. Επειδή μάλιστα είμαστε και σε υποθαλάσσιο χώρο, δεν έχουμε ξεπεράσει κάποια γραμμή κινδύνου, όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε στην πιο ίσως σεισμογόνο περιοχή του ελλαδικού χώρου, διότι το δυτικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου στις 14 Φεβρουαρίου του 2008 είχε κάνει μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ στη συγκεκριμένη περιοχή και κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη κανείς το ότι είναι σε εξέλιξη μία σεισμική δραστηριότητα και το ότι έχει ένα ιστορικό πολύ αξιόλογο, θα πρέπει βεβαίως και αυτή η περιοχή να βρίσκεται κάτω από συνεχή αξιολόγηση.

«Αν και αν και δεν υπάρχει, ξέρετε μια περιοδικότητα των σεισμών. Ωστόσο τα φαινόμενα τους είναι δυναμικά. Αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν ξέρουμε ποια τροπή μπορούν να πάρουν. Είναι σαν πολλά παραδείγματα που έχουμε στην ιατρική. Ένα αθώο σπιθουράκι μπορεί ξαφνικά να μας προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Κάτω από παρακολούθηση και συνεχή αξιολόγηση οι εστίες αυτές».

Για τον σεισμό στα Ψαχνά Ευβοίας

«Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Ψαχνών εξελίσσεται πολύ ομαλά» λέει ο σεισμολόγος.

«Η μετασεισμική ακολουθία έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά, αφήνοντας μικρό περιθώριο πλέον για ισχυρότερο σεισμό. Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο, νομίζω όμως ότι τα πράγματα είναι αρκετά αισιόδοξα για την περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας», πρόσθεσε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις