Breaking news

γιατρός_υγεία_παθολόγος_εργασία
A

Επιστρέφουν σήμερα Δευτέρα 2 Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα καθήκοντα τους, μετά από 16 μήνες απουσίας από την εργασία τους. 

Συνολικά αναμένεται να επιστρέψουν 1.700 γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και λοιποί υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή εργασίας επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού

Ειδικότερα από αυτούς οι 800 σε αριθμό είναι νοσηλευτές, οι 170 γιατροί και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων

Το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) αποφάσισε την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μετά από προσφυγή τους στην ΠΟΕΔΗΝ, το οποίο έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, νοσοκομεία και από τις 14 Απριλίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2022

Η επιστροφή του πρόκειται να γίνει με τη διενέργεια δύο ράπιντ τεστ την εβδομάδα, μάσκες υψηλής προστασίας και με εργασία σε τομείς που δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών. 

Συγκεκριμένα οι ανεμβολίαστοι γιατροί δεν θα μπορούν να τοποθετηθούν σε Μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων Υπουργείων προβλέπει συγκεκριμένα πως για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές του ΕΣΥ ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

  1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)
  2. Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου 2 φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη. Το εν λόγω προσωπικό προσκομίζει υποχρεωτικά το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου στον Προϊστάμενο της δομής που εργάζεται.
  3. Ειδικώς το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δομών του παρόντος δεν παρέχει τις υπηρεσίες του σε κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών.
  4. Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του.
  5. Ο Προϊστάμενος κάθε δομής υγείας οφείλει να υποβάλει στη Διοίκηση της δομής που προΐσταται, κάθε εβδομάδα, έκθεση περί τήρησης ή μη των ως άνω μέτρων για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις