Σε νούμερο ένα πρόβλημα για το υπουργείο Υγείας αναδεικνύεται η έλλειψη βασικών φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων εν μέσω εορτών. Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς εξαιτίας της έξαρσης των περιστατικών γρίπης και ιώσεων που καταγράφονται στη χώρα, οι ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στους πολίτες αλλά και στους φαρμακοποιούς που αναζητούν τα πολυπόθητα σκευάσματα.
Την ίδια ώρα, ο κορονοϊός κινείται πλέον σε προβλέψιμα επίπεδα στο δυτικό κόσμο, αν και έχει σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη, λόγω της νέας έξαρσης στην Κίνα.
Οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα στα αεροδρόμια για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται από την Κίνα, με την Ισπανία να λαμβάνει μετά την Ιταλία, παρόμοιες αποφάσεις. Άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, υποστηρίζουν ωστόσο, πως τα ταξιδιωτικά μέτρα είναι υπερβολικά στη φάση αυτή και τηρούν στάση αναμονής, ζητώντας επιπλέον στοιχεία.
Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστήμονες στη χώρα μας εκτιμούν πως δεν απειλούμαστε ευθέως από την Κίνα, καθώς δεν έχουμε μεγάλο αριθμό επισκεπτών, όπως η Ιταλία και ως εκ τούτου θα συνταχθούμε με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών αρχών, όταν και εάν ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο.
Ιώσεις
Ο κορονοϊός στην Ελλάδα παραμένει σε σταθερά επίπεδα εδώ και πάνω από ένα μήνα. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό είναι κυρίως ηλικιωμένοι και
με υποκείμενα νοσήματα.
Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ):
- στις 29/12 νοσηλευόνταν 1.475 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες και 133 στις ΜΕΘ.
- στις 13/12 Νοσηλευόνταν 1.549 ασθενείς σε απλές κλίνες και 126 στις ΜΕΘ.
- στις 28/11 νοσηλευόνταν 1.429 σε απλές κλίνες και 132 στις ΜΕΘ.
Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία για την τελευταία εβδομάδα (19-25/12/2022), 109 νέοι ασθενείς διασωληνώθηκαν και 137 κατέληξαν στον θάνατο, δηλαδή σχεδόν 20 ανά ημέρα.
Κυρίαρχος είναι ο ιός ΒΑ.5 του κορονοϊού, με τις δύο υποπαραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1 να παρουσιάζουν διαρκή αύξηση.
Τον “κώδωνα του κινδύνου” για τον κορονοϊό κρούουν οι επιστήμονες της επιτήρησης αστικών λυμάτων, που ανακάλυψαν αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Γρίπη και παιδιά
Διαρκώς αυξανόμενες είναι οι νοσηλείες της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) κυρίως στους ηλικιωμένους και στα μικρά παιδιά.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε στην κοινότητα περαιτέρω αύξηση στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) σε σχέση με την προηγούμενη.
Η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με έμφαση στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-14 και άνω των 65 ετών.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξαρση γρίπης που αντιμετωπίζει η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς η έξαρση της επιδημίας της γρίπης κορυφώνεται τον μετά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο.
Γρίπη: Οι ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν απελπισία σε γονείς, ασθενείς και φαρμακοποιούς
Μέσα σε αυτή τη μεγάλη υγειονομική δυσκολία, οι ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθούν να επιμένουν φέρνοντας σε απόγνωση τους ασθενείς και τους φαρμακοποιούς, παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.
Έτσι σήμερα και σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες καταγραφές των φαρμακοποιών, εξακολουθούν να λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων σκευάσματα για χρόνιες παθήσεις, παιδιατρικά, αλλά και αντιβιοτικά, αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά κ.ά.
Ελλείψεις, λόγω αυξημένης ζήτησης εξαιτίας της έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, εντοπίζονται σε διάφορες μορφές παρακεταμόλης (δισκία, αναβράζοντα, σιρόπια Depon, Panadol, Comtrex Cold κ.ά.), αντιπυρετικά, ιβουπροφαίνη, σιρόπια για τον βήχα, εισπνεόμενα, αλλά και βασικά αντιβιοτικά, όπως αμοξυκιλλίνη.
Στις διεθνείς ελλείψεις φαρμάκων, που αφορούν και στις χώρες της Ευρώπης, περιλαμβάνονται τα αναλγητικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντιβιοτικά, τα αντιόξινα και τα κυτταροστατικά.
Οι συνηθέστερες κατηγορίες φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις, είναι οι εξής:
- φάρμακα σε μορφή ταμπλέτας (45%)
- φάρμακα σε μορφή κάψουλας (9%)
- σκευάσματα σε ενέσιμη μορφή (23%)
- σκευάσματα σε μορφή αλοιφής για τοπική εφαρμογή (8%)
- φάρμακα σε μορφή σιροπιού (7%)
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει σχετική έκθεση για τις ελλείψεις, το 48-58% των δηλώσεων ελλείψεων, αφορούν προβλήματα βιομηχανικής παραγωγής, ενώ άλλο ένα 31% που μπορεί να μειωθεί μέχρι και το 18%, αφορά προβλήματα εμπορικής διάθεσης.
Μόνο στο 9% αποδίδονται οι ελλείψεις λόγω απρόσμενης αύξησης της ζήτησης και ένα 8% σε προβλήματα διανομής κ.λπ.
Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν οι μόνιμες αποσύρσεις φαρμάκων οι οποίες σε ποσοστό 70% αποδίδονται σε εμπορικούς λόγους, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα έντονα την τελευταία 12ετία.