Πάνω από 3000 κιλά προϊόντων-ειδών που πωλούνται στις λαϊκές αγορές, άφησαν από τις 12/11 μέχρι και σήμερα στους «πάγκους αλληλεγγύης» οι παραγωγοί, αλλά και οι πολίτες όλων των ηλικιών που επισκέπτονται τις υπαίθριες αγορές για τα ψώνια τους, με την κίνηση την εορταστική περίοδο να καταγράφεται αυξημένη σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρυσι, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η Ομόνοια» Κώστας Καρυπίδης.
«Απλοί πολίτες, αλλά και όλοι εμείς, συνεχίζουμε να δείχνουμε με αμείωτη ένταση και έμπρακτα τη στήριξή μας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ανθρώπους που έχουν ανάγκη από τα τρόφιμα της ημέρας», ανέφερε ο κ. Καρυπίδης, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στις λαϊκές αγορές για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την πρωτοβουλία.
«Μέχρι σήμερα έχουμε διανείμει περισσότερα από 10.000 ενημερωτικά φυλλάδια της δράσης μας και συνεχίζουμε», αναφέρει ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» που έχει 1700 ενεργά μέλη, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία θα συνεχιστεί μέχρι και τον Νοέμβριο του 2023.
Ο πρώτος «πάγκος αλληλεγγύης» στήθηκε στις 12 Νοεμβρίου στη λαϊκή αγορά της Ξηροκρήνης και θα βρίσκεται εκεί κάθε Σάββατο, ενώ ακολούθησε η αντίστοιχη δράση σε Σταυρούπολη, Σέρρες και Κατερίνη.
Υπενθυμίζεται ότι η δράση του «πάγκου αλληλεγγύης» υιοθετήθηκε έπειτα από σχετική πρόταση που κατέθεσαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης και του Σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» και στόχο έχει να στηριχθούν οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες και κοινωφελή ιδρύματα.
Οι πολίτες και οι εργαζόμενοι των λαϊκών αγορών μπορούν να αφήνουν στον ειδικά διαμορφωμένο πάγκο διάφορα προϊόντα, που στη συνέχεια διανέμονται με ευθύνη της ΠΚΜ.
Αυξημένη κίνηση, αλλά οι καταναλωτές ψωνίζουν μικρότερες ποσότητες
Αυξημένη σε ποσοστό «ίσως και άνω του 20%» καταγράφεται η κίνηση στις λαϊκές αγορές της Βόρειας Ελλάδας τη φετινή εορταστική περίοδος, αλλά «ο τζίρος δεν συμβαδίζει με την επισκεψιμότητα και μετράμε μια μεσοσταθμική πτώση κατά 15%», επισήμανε στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρυπίδης.
Εξήγησε πως παρά την αυξημένη κίνηση στις υπαίθριες αγορές, ο τζίρος «ψαλιδίζεται» τόσο από τα αυξημένα κόστη των παραγωγών, όσο και από τις μειωμένες ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές. «Πριν ξεκινήσει για τη λαϊκή αγορά ο κάθε καταναλωτής, έχει τη λίστα ανά χείρας και έχει υπολογίσει, σχεδόν με ακρίβεια, το ποσό που θα δαπανήσει για τις αγορές του. Πλέον δεν υπάρχουν αυθόρμητες αγορές και σπατάλες, όλα είναι υπολογισμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση στις λαϊκές αγορές, ο κ. Καρυπίδης σχολίασε ότι ναι μεν οι καταναλωτές έρχονται για τα ψώνια τους σε αυτές, «αλλά λόγω της διεθνούς συγκυρίας και της ακρίβειας που έφερε σε διάφορα πεδία, όπως αυτό της ενέργειας, έχουν μειωθεί πολύ οι ποσότητες που προμηθεύονται».
Σε ό,τι αφορά τις τιμές στις λαϊκές αγορές, σημείωσε ενδεικτικά ότι τα αγγούρια μπορεί κάποιος να τα βρει 0,60-1,10/κιλό ή ανά ζευγάρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια 0,90-1,30 ευρώ/ματσάκι, πατάτες 0,60-0,75 ευρώ/κιλό και μαρούλια τα δύο κιλά ένα ευρώ ή και σε κόστος 0,25-0,45 ευρώ ανά τεμάχιο. «Όλα αυτά είναι ανάλογα τη λαϊκή αγορά και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλές προσφορές στις οποίες προβαίνουν οι παραγωγοί προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές», επισήμανε.
Κάλεσε δε, τους καταναλωτές να συνεχίσουν να στηρίζουν τις υπαίθριες αγορές, διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει επάρκεια αγαθών και ναι μεν υπάρχει αύξηση στις τιμές των προϊόντων, αλλά αυτή δεν υπερβαίνει το 20%, με τους παραγωγούς και επαγγελματίες να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών που έχουν προκληθεί και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».