Breaking news

Βανδαλισμός μνημείου με σβάστικα
A

Εβραϊκό μνημείο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βανδαλίστηκε από αγνώστους, οι οποίοι ζωγράφισαν πάνω ναζιστικά σύμβολα.

Ο βανδαλισμός του μνημείου καταδικάστηκε τόσο από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και την Ισραηλίτικη Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σπεύδοντας να  καταδικάσουν το συμβάν μέσα από σχετικές ανακοινώσεις.

Το μνημείο ανεγέρθηκε πριν από 8 χρόνια, το 2014 στην Πανεπιστημιούπολη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προς τιμήν του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου.

Στη σχετική ανάρτηση της η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για  «έκνομες πράξεις δεν έχουν θέση στη χώρα μας», ενώ η Ισραηλιτική Κοινότητα τόνισε πως καταδικάζει το γεγονός και ζητά τη σύλληψη των δραστών, μαζί με την αποκατάσταση του μνημείου. Ακόμη τον βανδαλισμό του μνημείου καταδίκασε και ο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η ανάρτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης ζητά την αποκατάσταση του μνημείου

Τον βανδαλισμό του μνημείου καταδικάζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ζητώντας από τις Πρυτανικές Αρχές την καταδίκη του γεγονότος, αλλά και την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και την πλήρη συνεργασία τους με τους αρμόδιους για τη σύλληψη των δραστών.

«Η πράξη αυτή αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο που τιμά τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και συνδέει τη σύγχρονη εικόνα του χώρου με την ιστορία της υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη, για αιώνες, του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942. Η αήθης ενέργεια της αποτύπωσης αγκυλωτών σταυρών και άλλων συμβόλων που συνδέονται με τη ναζιστική ιδεολογία στα μάρμαρα του μνημείου, αποτελεί επίσης μέγιστη ασέβεια και ύβρη προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΙΚΘ.

Σημειώνεται δε, πως «σε μια περίοδο που η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διαρκή ανάγκη για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού καθώς και το πόσο σημαντική παραμένει η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της».

Οι δηλώσεις του δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα

«Εκφράζοντας όλους εσάς, κάθε δημοτικό σύμβουλο και κάθε πολίτη της πόλης, καταδικάζω απερίφραστα τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ», είπε ο κ. Ζέρβας.

«Η πόλη μας στέκεται με συνέπεια απέναντι σε κάθε τέτοια πράξη ύβρεως, μην πω αλητείας. Η Θεσσαλονίκη τιμούσε και τιμά την ιστορία της και θα ζητήσω την άμεση σύλληψη των δραστών και την άμεση αποκατάσταση του μνημείου. Και εφόσον ζητηθεί βοήθεια από τις υπηρεσίες του δήμου θα συμβάλλουμε σ' αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις