Σε συνεχή παρακολούθηση από τα εθνικά δίκτυα σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων βρίσκεται η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Ψαχνών Εύβοιας, όπου εκδηλώθηκε χτες η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 70 μετασεισμοί, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα. Ανέφερε δε ότι είναι νωρίς ακόμα να αποφανθούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός.
O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο στα Ψαχνά δεν υπήρξε προσεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός. Ξεκίνησε με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Σε ερώτηση γιατί συνήλθε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε για το σεισμό στα Ψαχνά ότι πρόκειται για νέα εστία αλλά γνωστή από το παρελθόν, καθώς -όπως είπε- δεν είναι γνωστό το ρήγμα.
Λέκκας: «Το ιστορικό της περιοχής δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε»
Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, το φαινόμενο εκτονώνεται.
«Το ιστορικό της περιοχής είναι τέτοιο που δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε. Δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθεί κάποιος σεισμός πολύ μεγαλύτερος, γιατί αυτά τα ρήγματα δεν είναι τόσο μεγάλα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε στο MEGA.
Το ιστορικό του ρήγματος των Ψαχνών προκάλεσε την ανησυχία των επιστημόνων, καθώς εκδηλώθηκε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, πρόκειται για ένα ρήγμα που είναι γνωστό στους επιστήμονες, ωστόσο είχε να δώσει σεισμό εδώ και 12 χρόνια περίπου.
«Στο παρελθόν έδινε μικροσεισμούς συνέχεια. Είναι ένα ενεργό ρήγμα, το οποίο γνωρίζουμε και παρακολουθούμε», δήλωσε.
Παπαζάχος: «Το ρήγμα των Ψαχνών μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ»
Την ίδια στιγμή η μετασεισμική ακολουθία περιορίζεται περίπου στα 3,5 Ρίχτερ, ωστόσο ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί ισχυρότερος μετασεισμός, ο οποίος μπορεί να φτάσει και τα 4,5 Ρίχτερ.
«Παρότι η ακολουθία εξελίσσεται με μικρούς σεισμούς, μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, είναι πολύ υποτονική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν ισχυρότεροι μετασεισμοί. Στην πιο φυσιολογική περίπτωση οι μετασεισμοί μπορούν να φτάσουν μέχρι 4,5 Ρίχτερ», δήλωσε.
Οι σεισμολόγοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.
«Το ρήγμα που υπάρχει εκεί και διαμορφώνει όλη την λεκάνη των Ψαχνών είναι ένα μεγαλύτερο ρήγμα που είναι γνωστό. Το ρήγμα αυτό έχει την ικανότητα να κάνει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε φορά που γίνεται σεισμός σε ένα ρήγμα, το οποίο μπορεί να δώσει τέτοιο μέγεθος, ότι μπορεί να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ. Απλά επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν ξέρουμε την κατάσταση του ρήγματος κρατησαμε μία επιφύλαξη. Προς το παρόν, η ακολουθία έχει περιοριστεί σε ένα μικρό μήκος», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για τη μετασεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.
Η εκτίμηση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου
Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Αυτό προκύπτει από τα πορίσματα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, που συνεδρίασε πριν χτες το απόγευμα κατόπιν εντολής του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη.
Παράλληλα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες:
- Να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.