O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19 αλλά και των περιορισμένων τεστ. «Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση παραλλαγών του νέου κορονοϊού», ανέφερε. «Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον προκάλεσε ανησυχία. Μετά την εμφάνιση της Δέλτα, είναι η πρώτη φορά που μια άλλη παραλλαγή προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.
ΟΟΣΑ: Απειλεί την ανάκαμψη η μετάλλαξη Όμικρον
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέτρεψε τα κράτη να επιταχύνουν τον ρυθμό στη διανομή των δόσεων προκειμένου να εξαλειφθεί η πανδημία, επισημαίνοντας "την απειλή για την ανάκαμψη" στην οικονομία που θέτει η παραλλαγή Όμικρον.
"Το στέλεχος Όμικρον προσθέτει περαιτέρω αβεβαιότητα σε αυτήν που ήδη υπάρχει, κάτι που μπορεί να συνιστά απειλή για την ανάκαμψη", δήλωσε η Λοράνς Μπουν, η επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.
Στα συμπεράσματα των ενδιάμεσων οικονομικών προοπτικών, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι "η προτεραιότητα παραμένει να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια παράγονται και διανέμονται το ταχύτερο δυνατό σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων".
Όταν ρωτήθηκε για τη νέα έκκληση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την άρση των πατεντών των εμβολίων κατά της Covid ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή παγκοσμίως, η Λοράνς Μπουν φάνηκε να διαφωνεί, απαντώντας ότι πρόκειται μάλλον για επιμελητειακά προβλήματα στη διανομή των εμβολίων, παρά για ανεπαρκή παραγωγή.