Θα μπορούσαν να είναι ένα απλό ιμότζι διακοσμητικής διάθεσης ενόψει των φετινών χριστουγεννιάτικων εορτών. Άλλοι θα έλεγαν ότι αποτελούν ένα σύγχρονο σύμβολο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή μίας πιο ανέμελης και εναλλακτικής τάσης με το hashtag #spreadinglove. Όμως ο πραγματικός λόγος τοποθέτησης των μεγάλων κίτρινων καρδιών και neon φωτισμών έξω από κεντρικά σημεία σε δήμους και περιοχές της Ελλάδας, συμβόλιζε κάτι ακόμη πιο ιδιαίτερο.
Ο λόγος γίνεται για τις κίτρινες καρδιές και φωτισμούς που κόσμησαν δημαρχεία, πλατείες, σιντριβάνια, ακόμη και θέατρα σε διάφορα σημεία και δήμους της χώρας και συγκεκριμένα είχαν τοποθετηθεί το διάστημα που μεσολάβησε στα τέλη του μήνα Νοέμβρη μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.
Επικαλούμενοι το διαδικτυακό λεξικό των ιμότζι, η κίτρινη καρδιά συμβολίζει τόσο την αγάπη, αλλά κυρίως την ευγνωμοσύνη, τη χαρά, το φως αλλά και τη θετικότητα. Ακόμη λέγεται ότι αντιπροσωπεύει τη συμπάθεια και την τρυφερότητα.
Βέβαια σκοπός της κίτρινης καρδιάς ήταν ο συμβολισμός των ανθρώπων της καθαριότητας, εμπνευσμένη από τα κίτρινα γιλέκα τα οποία και συνηθίζεται να φορούν.
Η εν λόγω διακοσμητική ενέργεια έγινε, με σκοπό, την ένδειξη αλληλεγγύης, συμπαράστασης και κυρίως ευγνωμοσύνης, για τους ανθρώπους που εργάζονται στην καθαριότητα των δήμων, λέγοντας τους ένα "φωτεινό ευχαριστώ" με έναν εναλλακτικό τρόπο.
Η πρωτοβουλία αυτή, ξεκίνησε με αφορμή τη δράση της «Καθαρής Εβδομάδας» και είχε πραγματοποιηθεί και την περασμένη χρόνια, σε μία προσπάθεια υπενθύμισης, αφύπνισης και ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται ενεργά στην καθαριότητα, διατήρηση της κοινής υγιεινής και περιποίησης των δημόσιων χώρων οι οποίοι πλήττονται με ρίπους σε καθημερινή βάση.
Η κίνηση αυτή συμβολισμού της «Καθαρής Εβδομάδας» φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 26 Νοεμβρίου, μέχρι και της 4 Δεκεμβρίου, προσπαθώντας να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση και τη σημασία των ανθρώπινων και εργασιακών σχέσεων σε μία δύσκολη περίοδο οικονομικής και εργασιακής κρίσης.
Στις 26 Νοεμβρίου μία μεγάλη κίτρινη καρδιά διακόσμησε την κεντρική είσοδο του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά, απέναντι από τον σταθμό του μετρό. Έπειτα το κίτρινο χρώμα καρδιάς έφτασε και βόρια, όταν στον κεντρικό πεζόδρομο των Σερρών και την πλατεία Αριστοτέλους, τοποθετήθηκε ένα μεγάλο stand, μίας φωτισμένης κίτρινης καρδιάς που αγκάλιαζε τη δράση. Ο Δήμος Αθηναίων με τη σειρά του ήρθε να φωτίσει και την πλατεία Ομονοίας, συγκεκριμένα το κεντρικό σιντριβάνι, το οποίο εξέπεμπε κίτρινο χρώμα, ενώ ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού φώτισε τα γλυπτά της περιοχής επίσης κίτρινα.
Ωστόσο, σκεπτόμενοι λίγο πιο πρακτικά θα συνιστούσαμε (έστω για του χρόνου) και μερικές πιο χειροπιαστές ενέργειες για τους εργαζόμενους της καθαριότητας, όπως για παράδειγμα μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους των δήμων που εκτελούν ένα μεγάλο και υπεύθυνο έργο, πράγμα το οποίο θα ήταν πιο συνετό και από τη συμβολική, κίτρινη φωταγώγηση. Δε νομίζετε;