Breaking news

Καιρός-Χριτούγεννα: Οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα με κοντομάνικα! - Τετραήμερο ακραίας ζέστης
A

Προς Χριστούγεννα με...κοντομάνικα οδεύουμε φέτος, καθώς ο καιρός πρόκειται να είναι ήπιος και χωρίς ιδιαίτερο κρύο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που επιχειρούν τις προβλέψεις τους.

Περισσότερο με Πάσχα, λοιπόν, θα θυμίζουν τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς οι θερμοκρασίες πρόκειται να είναι υψηλές για τα δεδομένα της εποχής.

Ο μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μιλώντας στο protothema.gr, αναφέρθηκε σε μια σχεδόν ακραία για την εποχή συμπεριφορά του καιρού από πλευράς θερμοκρασιών, με την επιστημονική ομάδα να συνεχίζει να παρακολουθεί το φαινόμενο.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, μετά από μια παροδική πτώση της θερμοκρασίας σήμερα, θα ακολουθήσει «από την Τετάρτη μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, ένα διάστημα με υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια θερμή εισβολή που θα επηρεάσει την Ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα τη Νότια Ιταλία και το σύνολο των Βαλκανίων».

Σύμφωνα με τον κύριο Λαγουβάρδο, «την τελευταία δεκαετία, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα είναι οι 15 βαθμοί Κελσίου, στην Κρήτη οι 16,5 βαθμοί και στη Θεσσαλονίκη οι 11 βαθμοί». Τις προσεχείς ημέρες, προσθέτει, «αναμένουμε 25 με 26 βαθμούς στην Κρήτη, μια απόκλιση 10 βαθμών από τις κανονικές θερμοκρασίες στο έδαφος. Στην Αθήνα εκτιμούμε ότι θα δούμε 5 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα και στη Θεσσαλονίκη 6-7 βαθμούς πάνω από τα κανονικά».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έτη 2010, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2019 η ημέρα των Χριστουγέννων κύλησε με καλές καιρικές συνθήκες, ενώ το 2010 ήταν μια ιδιαίτερα ζεστή για την εποχή ημέρα (πχ 25 βαθμοί στην Κρήτη) η οποία μάλιστα συνδυάστηκε με έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, γεγονός αρκετά σπάνιο.

Σχετικά ζεστός και βροχερός ήταν ο καιρός το 2013, ενώ το 2011 και 2018 το σκηνικό του καιρού ήταν αμιγώς χειμερινό.

Κατά το τέλος του Δεκεμβρίου ωστόσο, αρκετά συχνά, ο καιρός παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές και εκδηλώνονται κακοκαιρίες.

Η προηγούμενη αντίστοιχη θερμή εισβολή ήταν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2010, με τον υδράργυρο στους 23 βαθμούς στην Αθήνα και τους 29 βαθμούς στα Χανιά.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις