Breaking news

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια: Ανησυχία κορυφαίων σεισμολόγων, «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά»
A

Νύχτα τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας λόγω του σεισμού, με ορισμένους εξ αυτών να διανυκτερεύουν εκτός σπιτιού. Λέκκας, Παπαδόπουλος, Χουλιάρας, Τσελέντης μιλούν για τον χτεσινό σεισμό.

Το ότι η περιοχή στη νότια Εύβοια δεν είχε δώσει ισχυρό σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ και οι σεισμοί έως 4 Ρίχτερ ήταν ελάχιστοι, ήταν αρκετό για να θεωρείται η συγκεκριμένη περιοχή από τις ασφαλέστερες στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι σεισμολόγοι, παραδέχονται ότι οι πρόσφατοι σεισμοί στην Εύβοια προήλθαν από ένα άγνωστο ρήγμα που «δεν έδινε σεισμούς». Σημειώνουν πως πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο ρήγμα που τα ακριβή στοιχεία θα τα δώσει η μετασεισμική ακολουθία, ενώ από το μέγεθος, φαίνεται να είναι μικρό ρήγμα.

Ευθύμιος Λέκκας: «Είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος»

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι η χτεσινή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 Ρίχτερ, ήταν μεγαλύτερη από την πρωινή, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.

Ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός, απάντησε: «Πλέον περιπλέκεται το θέμα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός».

«Η περιοχή δεν έχει να δώσει μεγάλο σεισμό», σημείωσε ο κ. Λέκκας, ενώ πρόσθεσε καθησυχαστικά ότι «αντέχουν τα κτίρια». Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι δεν θα δούμε μεγαλύτερα μεγέθη σεισμού στην περιοχή.

«Δεν εμφανίζεται το ρήγμα στην επιφάνεια, είναι σε βάθος, μιας και δεν έχει δώσει σημαντική δραστηριότητα τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος», κατέληξε.

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από την νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε 6 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας στις 22:06 σήμερα το βράδυ.

Όπως τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρις στιγμής και προσέθεσε ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου όλο το βράδυ.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις