Η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) ανακοίνωσε πως την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο Γκάγκα που θα σταματήσει τη δωρεάν υγεία.
Ειδικότερα, η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου στο Δημόσιο, για το Λεκανοπέδιο, ενώ καλούνται οι εργαζόμενοι να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή με αίτημα την απόσυρση του εν λόγω Νομοσχεδίου και τη μη ψήφισή του
Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της καλεί τα Νομαρχιακά Τμήματα, σε συνεργασία με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του κάθε Νομού, να οργανώσουν κινητοποιήσεις για να «ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ το νομοσχέδιο για την Υγεία».
Το «επίμαχο» άρθρο 10
Υπενθυμίζεται πως το «επίμαχο» άρθρο 10 του Νομοσχεδίου Γκάγκα, που βρίσκει αντίθετους τους ιατρούς δίνει τη δυνατότητα στους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, κάτι που θα δώσει τέλος στη δωρεάν υγεία.
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 10, εάν ψηφιστεί, θα δώσει τη δυνατότητα στους ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, να λειτουργούν και ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας.
Αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» των γιατρών του δημοσίου θα είναι οι ασθενείς να οδηγούνται πλέον, από την ίδια την κυβέρνηση, στα ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Έτσι, οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη», είτε για να χειρουργηθούν είτε ακόμα και για να δουν γιατρό.
Παράλληλα, όμως η μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα οδηγήσει και σε περαιτέρω υποβάθμιση των ήδη υποβαθμισμένων δημοσίων νοσοκομείων. Η επιχειρηματολογία θα είναι πως δεν υπάρχει χρόνος για εξέταση τις πρωινές ώρες δωρεάν, ώστε στοχευμένα οι ασθενείς να οδηγούνται έναντι αμοιβής στα ιδιωτικά ιατρεία.
Όταν λοιπόν δεν θα φαίνεται πως υπάρχει πλέον «ζήτηση» για τα δημόσια νοσοκομεία, οι προσλήψεις των υγειονομικών θα μειωθούν δραστικά. Παράλληλα και το ίδιο το ιατρικό προσωπικό θα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ιδιωτικό του έργο παρά στην πρωινή του εργασία στο ΕΣΥ που θα αμείβεται με έναν μισθό.
Αντίστοιχα και με τις χειρουργικές επεμβάσεις όπου στο ΕΣΥ θα υπάρχει η πρόφαση του μη ελεύθερου χειρουργείου και για να πραγματοποιηθεί άμεσα, θα πρέπει ο πολίτης να μεταβεί σε ιδιωτική κλινική όπου βέβαια θα πληρώσει αδρά. Διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερο φακελάκι ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία.