Breaking news

Σπάζοντας τη σιωπή
A

Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, σήμερα, 25 Νοεμβρίου. Όπως κάθε χρόνο, το φεμινιστικό κίνημα θα διαδηλώσει ενάντια στο καθεστώς καταπίεσης της πατριαρχίας, τις γυναικοκτονίες και τις έμφυλες διακρίσεις, με το κυρίαρχο ηχυρό μήνυμα «όχι άλλη σιωπή».

Στις 17 Δεκεμβρίου του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την ημέρα αυτή ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους

Ο ΟΗΕ, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, προειδοποίησε για μια ακόμη πανδημία, εκτός από αυτή του κορονοϊού: την παγκόσμια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού οι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης και οι ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ευρώπη έχουν αναφέρει μια ανησυχητική αύξηση στις κλήσεις από γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 2021 πάνω από πέντε γυναίκες και κορίτσια σκοτώνονταν κάθε ώρα από μέλος της οικογένειάς τους, με την Πολιτεία να επιμένει να αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των γυναικών, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.

Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.

Μία στις είκοσι έχει βιαστεί.

Όσον αφορά τις μορφές που μπορεί να λάβει η βία κατά των γυναικών είναι οι εξής:

  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Βιασμός
  • Σεξουαλική παρενόχληση συμπεριλαμβάνοντας την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας
  • Trafficking
  • Stalking

Όλες οι παραπάνω μορφές βίας έχουν οριστεί νομοθετικά και διώκονται ποινικά, αλλά είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς να τα σταματήσει. Σήμερα, ακόμη και αν μία γυναίκα επιβιώσει από ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός, πολλές φορές νιώθει ανήμπορη και, μάλιστα, πολλές φορές δεν καταγγέλλει καν το περιστατικό. Αυτό συμβαίνει, επειδή φοβάται πως θα στιγματιστεί, κάτι που ειδικά παλαιότερα δεν ήταν αβάσιμο.

Στην Ελλάδα οι περιπτώσεις γυναικοκτονιών, σεξουαλικής παρενοχλήσης και βιασμών, αλλά και ενδοοικογενειακής βίας διαδέχονται η μία την άλλη, με τη λίστα της φρίκης να μην έχει τέλος, κάτι που αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι η έμφυλη βία είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Και αυτό, διότι, εν έτη 2022 ορισμένοι συνεχίζουν να διατείνονται κατά της αναγνώρισης του νομικού όρου της «γυναικοκτονίας», σε μία προσπάθεια να καταστεί η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας, γραφικότητα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να κινδυνεύουν πολλά κεκτημένα του κινήματος, ενώ οι αντιφεμινιστικές ομάδες φαίνεται πως ενισχύουν μισογυνιστικές πεποιθήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία αυξημένη επιθετικότητα προς τις γυναίκες.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών μας θέλει όλους μαζί και ενωμένους/-ες ενάντια σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε προσπαθεί να καταδυναστεύσει τα δικαιώματα των γυναικών και να ενισχύει απόψεις που ανήκουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, οι οποίες θέλουμε να παραμείνουν εκεί.

Σήμερα, οι αγωνιζόμενες γυναίκες συνεχίζουν να στηρίζουν έμπρακτα τον αγώνα τους, διαμηνύοντας πως «καμία δεν είναι μόνη» και ότι το πλαίσιο συγκάλυψης πρακτικών έμφυλης βίας στην κοινωνία μας θα καταστραφεί. Κόντρα στο αφήγημα του «πού να μπλέκεις», οι γυναίκες γίνονται η φωνή όσων δεν έχουν την δύναμη να μιλήσουν και κραυγάζουν για την προστασία και την ασφάλειά τους, απευθύνοντας ένα μοναδικό μήνυμα: Σπάστε τη σιωπή!

Κάλεσμα σωματείων και συλλογικοτήτων στις σημερινές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, φεμινιστικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις καλούν την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, σε διαφορετικά σημεία, σε συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στην έμφυλη βία, προκειμένου να επικοινωνήσουν τα αιτήματά τους με την κοινωνία.

«Η 25η Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ιστορικά ως ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και αφιερώνεται θεσμικά στις γυναίκες με την "βιολογική" έννοια του όρου. Εμείς την επανανοηματοδούμε, ως μέρα ενάντια στην έμφυλη πατριαρχική βία γενικώς, βία που στρέφεται κατά και cis και τρανς ατόμων, θηλυκότητων και γυναικών (όχι απλώς με τη βιολογική έννοια του όρου), ατόμων που δεν χωρούν στην κυρίαρχη ετεροκανονικότητα.

Μιας βίας σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής. Μιας βίας ταξικής, καθώς ασκείται εντονότερα στην εργατική τάξη (ειδικότερα σε μετανάστ(ρι)ες και πρόσφυγισσες). Οι πραγματικές ρίζες της έμφυλης βίας βρίσκονται βαθιά μέσα στις δομές του κράτους, και στην βαθιά σχέση πατριαρχίας και καπιταλισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η φεμινιστική συλλογικότητα Sabbat, που καλεί από κοινού με άλλες συλλογικότητες σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ομονοίας, στις 18:30 και πορεία στις 19:30.

«H 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να γίνει ορατό ένα καθημερινό παγκόσμιο φαινόμενο, που παρά τη τεράστια έκταση του, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αόρατο. Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία είναι διάχυτες σε ολόκληρη την ΕΕ», τονίζει η ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ.

Και εξηγεί: «Και αν το σπίτι δεν είναι καταφύγιο ασφάλειας για όλες τις γυναίκες, ο χώρος εργασίας μπορεί να αποδειχτεί εξίσου επικίνδυνος. Οι υποτιμητικές συμπεριφορές, η παρενόχληση και η βία  μπορούν να μετατρέψουν την επαγγελματική ζωή μιας γυναίκας σε κόλαση. Ενάμιση χρόνο με την επικύρωση και στην Ελλάδα, της Σύμβασης 190 για την Εξάλειψη της Βίας και Παρενόχλησης στον Χώρο της Εργασίας, - που ήταν διαρκές αίτημα των συνδικάτων - υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα που πρέπει να γίνουν». Η ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6 μ.μ., και πορεία προς τη Βουλή.

«Ανυποχώρητος αγώνας και φεμινιστική αλληλεγγύη είναι το σύνθημά μας.

Σήμερα, όμως, ο μισογυνισμός και η επίθεση εναντίον των γυναικών κλιμακώνεται.

Από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη, αμφισβητείται το κατακτημένο δικαίωμα στην έκτρωση, ενώ σε πολλές περιοχές του κόσμου παραμένει παράνομη.

Ο συντηρητισμός των θεσμών και η πολλαπλώς εκφραζόμενη αντιδραστικότητα της κοινωνίας αμφισβητούν ή απειλούν ευθέως καταξιωμένα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, σ' ένα περιβάλλον συστηματικής έκθεσης και εθισμού στην πολλαπλή βία.

Αγωνιζόμαστε ώστε το φεμινιστικό κίνημα να δυναμώσει και να απαντήσει με το μεγαλύτερο δυνατό εύρος της φωνής του. Μέχρι την πλήρη εξάλειψη της πατριαρχίας, της κατίσχυσης της ισότητας των φύλων και την πλήρη επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης», σημειώνει η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, που καλεί επίσης στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 6 μ.μ., και πορεία προς τη Βουλή.

«Η σαπίλα και η δυσωδία που φέρνουν στην επιφάνεια οι απανωτές αποκαλύψεις περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών και παιδιών δεν αποτελούν «μεμονωμένη και ακραία» συμπεριφορά! Αποτελούν την πιο ακραία και αποκρουστική μορφή βίας.

Όμως είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της, που βιώνουμε εμείς οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, καθώς είμαστε αντιμέτωπες με: - την ανεργία, τη φτώχεια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά. - τα ωράρια – λάστιχο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης και χωρίς δικαιώματα, την έλλειψη προστασίας της υγείας και της μητρότητας - τις ευθύνες και τις ανάγκες των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ που φορτώνονται στις δικές μας πλάτες, αφού λογίζονται ως “κόστος” για το κράτος - την ανυπαρξία των αναγκαίων δομών και προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας παιδιών και γυναικών. - τους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών για να ικανοποιηθούν οι αδηφάγοι τραπεζίτες και τα funds.

Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως “ιδιοκτησία”. Στην αρένα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας το γυναικείο σώμα και η σεξουαλικότητα μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς αγοραπωλησία, νομιμοποιώντας την εκπόρνευση των νέων γυναικών με νέες μορφές!», αναφέρει από την πλευρά της Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που καλεί σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας, στις 5 μ.μ..

Συγκέντρωση κατά της έμφυλης βίας
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις