Breaking news

Γιατρός - Υγεία
A

Με ένα Νομοσχέδιο «ταφόπλακα για τη δημόσια Υγεία», όπως το χαρακτηρίζουν οι γιατροί, αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δείξει την «ευγνωμοσύνη» της στους χιλιάδες γιατρούς που βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια φαίνεται πως σήμαναν τελικά την αρχή του τέλους της δημόσιας και δωρεάν Υγείας στην Ελλάδα.

Και ενώ το ΕΣΥ αντιμετωπίζει ήδη χιλιάδες προβλήματα και ελλείψεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε στη Βουλή το Νομοσχέδιο Γκάγκα, με το οποίο ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις που περνάει το νέο σχέδιο Νόμου είναι τόσο σαρωτικές για τη δημόσια Υγεία ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αντιδράσεις ακόμα και από «γαλάζια» στελέχη.

Το μεγάλο «αγκάθι» του Νομοσχεδίου

Το μεγάλο «αγκάθι» του Νομοσχεδίου Γκάγκα βρίσκεται στο άρθρο 10, το οποίο εισάγει τα ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία των γιατρών του ΕΣΥ. 

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 10, εάν ψηφιστεί, θα δώσει τη δυνατότητα στους ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, να λειτουργούν και ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της Υγείας.

Αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης» των γιατρών του δημοσίου θα είναι οι ασθενείς να οδηγούνται πλέον, από την ίδια την κυβέρνηση, στα ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Έτσι, οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη», είτε για να χειρουργηθούν είτε ακόμα και για να δουν γιατρό.

Παράλληλα, όμως η μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα οδηγήσει και σε περαιτέρω υποβάθμιση των ήδη υποβαθμισμένων δημοσίων νοσοκομείων. Η επιχειρηματολογία θα είναι πως δεν υπάρχει χρόνος για εξέταση τις πρωινές ώρες δωρεάν, ώστε στοχευμένα οι ασθενείς να οδηγούνται έναντι αμοιβής στα ιδιωτικά ιατρεία. 

Όταν λοιπόν δεν θα φαίνεται πως υπάρχει πλέον «ζήτηση» για τα δημόσια νοσοκομεία, οι προσλήψεις των υγειονομικών θα μειωθούν δραστικά. Παράλληλα και το ίδιο το ιατρικό προσωπικό θα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ιδιωτικό του έργο παρά στην πρωινή του εργασία στο ΕΣΥ που θα αμείβεται με έναν μισθό.

Αντίστοιχα και με τις χειρουργικές επεμβάσεις όπου στο ΕΣΥ θα υπάρχει η πρόφαση του μη ελεύθερου χειρουργείου και για να πραγματοποιηθεί άμεσα, θα πρέπει ο πολίτης να μεταβεί σε ιδιωτική κλινική όπου βέβαια θα πληρώσει αδρά. Διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερο φακελάκι ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία. 

Με συνεχόμενες απεργίες απαντούν οι γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι ως επί των πλείστων απορρίπτουν το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη που κατατέθηκε στην Βουλή, προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα:

  • Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ημέρα ακρόασης φορέων στη Βουλή για το νομοσχέδιο 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή
  • Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
  • Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Βουλή με κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, σωματεία, ΑΔΕΔΥ κτλ.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει απορριφθεί και από την ΟΕΝΓΕ και όλες τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Απεργούν οι γιατροί

Μάλιστα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει χαρακτηριστικά πως, «πρόκειται για νομοσχέδιο - τομή που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας».

Προσθέτει ότι «η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα...»

Το άρθρο 10

Αναλυτικά, το άρθρο «αγκάθι», δηλαδή το άρθρο 10, του Νομοσχεδίου Γκάγκα προβλέπει τα εξής: 

«Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής για ιατρούς κλάδου Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., και ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας, και ρυθμίζονται συναφή θέματα των ιατρών μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού.

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, έως δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από άδεια του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών, τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου. 

Για τους ιατρούς που εκ του νόμου απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής στις εφημερίες, το τρίτο εδάφιο εφαρμόζεται, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα. Οι χειρουργικές ή επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται εκτός του νοσοκομείου ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τον αριθμό των αντίστοιχων πράξεων που διενεργούνται αθροιστικά κατά το τακτικό ωράριο και την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου από τον ίδιο ιατρό.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερα το είδος, η έκταση, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι φορείς της απασχόλησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για τη χορήγηση της σχετικής άδειας και την ανάκληση αυτής, η εξειδίκευση των κυρώσεων, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της τήρησης των όρων του τρίτου, τέταρτου και πέμπτου εδαφίου, της διαπίστωσης της παράβασης και της κοινοποίησης αυτής στις αρμόδιες υπηρεσίες και της επιβολής κυρώσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του τρίτου, τέταρτου, πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου, ένατου και δέκατου εδαφίου. Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύναται να προβλέπεται ότι τα εδάφια τρίτο έως δέκατο εφαρμόζονται σταδιακά σε συγκεκριμένα νοσοκομεία ανά υγειονομική περιφέρεια».

Η ΕΙΝΑΠ, καταλήγει ότι «οι αλλαγές αυτές συνιστούν ταυτόχρονα, ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις