Breaking news

Οι 5 συνήθειες που μειώνουν τη νοημοσύνη σου
A

Ξέροντας ότι η καθημερινότητα όλων μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη έως και ανυπόφορη είτε λόγω φόρτου εργασίας, ψυχοκοινωνικών παραγόντων είτε λόγω βλαβερών συνηθειών, θα ήταν ψέμα να λέγαμε ότι πολλές από τις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης δεν επηρεάζουν τις γνωστικές επιδόσεις και γενικότερα, το δείκτη νοημοσύνης.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ανθρώπινες λειτουργίες και συνήθειες της καθημερινότητας μπορούν να γίνουν εξαιρετικά επιβλαβείς και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις επιδόσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου, αλλά και την λειτουργικότητα του σώματος σας.

Πιθανότατα ένα μεγάλο ποσοστό των συνηθειών που εφαρμόζεται καθημερινά είναι αρνητικά συνυφασμένες με τη νοημοσύνη σας, με την επίδραση τους να επηρεάζει τον εγκέφαλο και τη λειτουργία του όλο και περισσότερο.

Παρακάτω μπορείτε να εξετάσετε μερικές από αυτές, κατά πόσο τις εφαρμόζετε στην καθημερινότητα σας και να σκεφτείτε καλύτερα ποιες είστε σε θέση να αποκλείσετε από τη ζωή σας.

Ακολουθήστε το Proson.gr και στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα του εργασιακού τομέα.

1. Καθημερινή κακή διατροφή

Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και τροφών πλούσιες σε λιπαρά δεν βοηθά καθόλου στη σωστή ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής του εγκεφάλου σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Συγκεκριμένα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τη μνήμη καθώς και την ικανότητα για μάθηση.

Τόσο ο εγκέφαλος όπως και το στομάχι εάν τυχόν δεν καταναλώσετε μερικές από τις προαναφερθείσες τροφές, θα σας ευχαριστήσει που επιλέξατε ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Θα έχετε τη δυνατότητα να εκφράσετε καλύτερα τη σκέψη σας, να νιώσετε περισσότερη ευεξία στο σώμα σας και να είστε πιο ήρεμοι. 

Η πρόσληψη πρόσθετης ενέργειας είναι ακόμη ένας παράγοντας για να αποκλείσετε από τη διατροφή σας, όλες εκείνες τις τροφές που σας βλάπτουν.

2. Googλάρισμα πολλών πληροφοριών

Η αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι μία καθημερινή συνήθεια για πολλούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι όσα περισσότερα ψάξουν, βρίσκοντας απαντήσεις, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους. 

Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι και ο εγκέφαλος σας είναι συνεργάσιμος με την εν λόγω συνήθεια, μια και επαναπαύεται στην έτοιμη και συνάμα εύκολη παροχή πληροφόρησης, με αποτέλεσμα να μην θυμάται τόσο καλά τις απαραίτητες πληροφορίες.

Εκτός από την μνήμη, το ολοένα και συχνότερο «γκουγκλάρισμα» φαίνεται να επηρεάζει και την κριτική σκέψη.

Επιπλέον άξιο αναφορά είναι ότι μερικοί ψυχολόγοι μέσα από έρευνες διαπίστωσαν ότι με την συνήθεια του «γκουγκλαρίσματος» πολλοί τείνουν να πιστέψουν πολύ γρήγορα ένα θέμα, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο σημείο να πιστέψουν , ακόμη και γεγονότα τα οποία δεν είναι απαραίτητα αληθινά. Δηλαδή είναι πολύ πιθανόν να δεχόμαστε, αλλά και να πιστεύουμε εύκολα τις πληροφορίες που μας αποδεικνύουν ότι έχουμε δίκιο, με αποτέλεσμα να μην τις αμφισβητούμε.

3. Η "ευγενής" τέχνη του multitasking

Το multitasking είναι ένας είδος συνήθεια, που για πολλούς αποτελεί προνόμιo ή μεγάλη δεξιότητα, σε σημείο που φτάνει να γίνεται αξιοζήλευτη. 

Για παράδειγμα εάν διαβάζοντας το εν λόγω άρθρο, ακούτε μουσική, απαντάτε στα μηνύματα των φίλων σας και παράλληλα συνομιλείτε με κάποιον συνάδελφο σας, πιθανότατα να πιστεύετε πως κάνετε multitasking, ενώ στην πραγματικότητα, αυτή η πολυπραγμοσύνη δεν αποτελεί και την καλύτερη δυνατή ιδέα.

Το multitasking φαίνεται να συρρικνώνει την πυκνότητα της φαιάς ουσίας επηρεάζοντας τόσο τα γνωστικά αλλά και τα συναισθηματικά επίπεδα. Ειδικότερα οι άνθρωποι που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν gadgets δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και να θυμηθούν εύκολα πληροφορίες, τόσο όσο άλλοι.

Ακόμη αξίζει να αναφερθεί πως το multitasking, δεν αποτελεί και μία τόσο παραγωγική συνήθεια, παρόλο που σε πρώτο άκουσμα φαντάζει χρήσιμη και ευέλικτη για τις καθημερινές, κυρίως εργασιακές συνήθειες. 

4. Έλλειψη ύπνου 

Σίγουρα η έλλειψη ύπνου είναι ένα κεφάλαιο που επηρεάζει αρκετούς από εσάς, τόσο ως μία ιδιαίτερα επιβλαβή συνήθεια για τον οργανισμού και το μυαλό, αλλά και συγκεκριμένα την μνήμη.

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να επηρεάζει την μνήμη βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς απορυθμίζει τις δεξιότητες προγραμματισμού και κατανόησης των συναισθημάτων άλλων ανθρώπων.

Όσο ο εγκέφαλος δεν ξεκουράζεται σωστά, τόσο περισσότερο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, παρουσιάζει ένα ανακυκλωμένο μοτίβο κούρασης και τείνει να δημιουργεί τόσο σωματική αλλά και ψυχική εξάντληση, αποτέλεσμα το οποίο καλεί για περισσότερη φροντίδα και ξεκούραση του.

5. Έλλειψη κοινωνικότητας

Η έλλειψη κοινωνικότητας θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι αποτελεί εχθρό του εγκεφάλου, μια και ο ίδιος είναι φτιαγμένος για κοινωνικοποίηση, επαφή και ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με άλλους ανθρώπους. 

Όσο περισσότερο κοινωνικοποιήστε τόσο καλύτερη επίδοση θα έχετε σε βασικούς πυλώνες της καθημερινότητας, όπως άλλωστε έχουν δείξει και γνωστικά τεστ τα οποία έχουν εφαρμοστεί σε ανάλογες έρευνες και μελέτες.

Συγκεκριμένα η συνύπαρξη με φίλους μπορεί να βοηθήσει τόσο στη μείωση του άγχους, τη βελτίωση της μνήμης αλλά και την όξυνση του εγκεφάλου. Από την άλλη η έλλειψη κοινωνικής ζωής ενδέχεται να συμβάλλει στην εμφάνιση ψυχολογικών διαταραχών οι οποίες είναι δυνατόν να βλάψουν τον εγκέφαλο. 

Ωστόσο διαφορετικές μελέτες έχουν δείξει πως ο κάθε τύπος ατόμου θα χρειαστεί και διαφορετική επικοινωνία, ανάλογα με τις ανάγκες της προσωπικότητας. Για παράδειγμα ένας εσωστρεφής άνθρωπος χρειάζεται να επενδύσει περισσότερο στον εαυτό του, συγκριτικά με έναν εξωστρεφή, έτσι ώστε να νιώσει τόσο ευτυχισμένος αλλά και ολοκληρωμένος.

Το ζήτημα είναι να μην υπάρχει μεγάλη απόκλιση ισορροπίας στην απομόνωση, έτσι ώστε οι ανάγκες σας να συμπίπτουν με εκείνες των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Με πληροφορίες από It's Possible

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις