Γαϊτανάκι δίχως τέλος οι εξελίξεις για την «Κιβωτό του Κόσμου», ενώ οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της Δικαιοσύνης είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Οι καταγγελίες που εξετάζονται αφορούν σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ξυλοδαρμούς, βρισιές και φωνές σε παιδιά που είχαν βρει καταφύγιο στην «Κιβωτό του Κόσμου» ενώ η ΜΚΟ έχει μπει στο «στόχαστρο», με τις χορηγίες αρκετών να κόβονται μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Μετά την κατάθεση του 19χρονου που κατηγορεί ανοιχτά τον πατέρα Αντώνιο, νέες μαρτυρίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, για κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι σε παιδιά.
Μαρτυρία πρώην φιλοξενούμενης στην εν λόγω ΜΚΟ, «καίει» τον πατέρα Αντώνιο καθώς τον κατηγορεί, ότι ήταν αυτός που έδινε έγκριση για σκληρές τιμωρίες σε πολλά παιδιά, ενώ σε μία περίπτωση έδωσε ο ίδιος χαστούκι σε ένα κορίτσι.
Το 20χρονο (σήμερα) κορίτσι που ήταν φιλοξενούμενο στην «Κιβωτό του Κόσμου» για έξι χρόνια, από τα 12 μέχρι τα 18 της μίλησε στο Open για τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή και η μαρτυρία της είναι αποκαλυπτική.
«Μας έβγαζαν άχρηστους»
«Η βία ήταν κυρίως ψυχολογική, ήταν το επικρατέστερο σε όλα τα παιδιά, και έπειτα λεκτική», όπως περιγράφει η ίδια.
«Όχι όμως του τύπου μας βρίζανε και τέτοια… Απλά, με τον τρόπο τους μας έβγαζαν άχρηστους, ότι δεν είμαστε σωστά πλάσματα στην κοινωνία, ότι θα γίνουμε κακή επιρροή και κάτι τέτοιο. Πήρα τιμωρία να είμαι κλεισμένη μέσα σε ένα δωμάτιο σχεδόν όλο το καλοκαίρι και η μόνη έξοδος που έκανα από εκεί ήταν κάτι συγκεκριμένες ώρες. Τηρούσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και το οποίο ήταν μόνο δουλειές», είπε το κορίτσι.
Το χαστούκι και η έγκριση για το κλείδωμα παιδιών στο δωμάτιο
Προσθέτει πάντως: «Δεν πιστεύω ότι ο πατέρας Αντώνιος έχει ασελγήσει εις βάρος κάποιων παιδιών είτε σεξουαλικά είτε σωματικά ή κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά ήμουν σε ένα γεγονός κάποια στιγμή πιο παλιά βέβαια. Εγώ τότε ήμουν γύρω στα 14 με 15, κάπου εκεί, όπου είχε δώσει χαστούκι σε ένα κορίτσι».
Όσον αφορά στην «αφορμή» για αυτή την πράξη του πατέρα Αντώνιου, η κοπέλα δηλώνει πως «Γενικά εκείνο το κορίτσι, εντάξει, δεν ήταν και από τα ήρεμα παιδιά που υπήρχαν στο σπίτι και έτσι είχε συνέχεια παραβατικές συμπεριφορές, έβριζε, φώναζε, χτυπούσε, δεν άκουγε καθόλου, έκανε τα δικά της και έτσι κι εμείς είχαμε κάποια είδους παράπονα. Και πήγαμε τα είπαμε και είχαμε καθίσει όλοι μαζί σε έναν κύκλο ας πούμε και μιλούσαμε και σε μία στιγμή που φώναζε εκείνος σε εκείνη και εκείνη σε εκείνον, ε, κάποια στιγμή της πετάει ένα χαστούκι».
Αναφερόμενη στις τιμωρίες κατά τις οποίες κλείδωναν παιδιά στα δωμάτιά τους, η 20χρονη λέει πως «Τέτοια είδους τιμωρία τόσο μεγάλη και τόσο αυστηρή πάντα έπαιρνε την έγκριση, πάντα έπρεπε να πάρουν την έγκρισή του. Και εμένα και τα υπόλοιπα κορίτσια που μας είχαν κλειδωμένα τόσο καιρό ο πάτερ Αντώνιος το γνώριζε. Από εκείνον είχε μπει αυτή η τιμωρία. Είχε πάρει έγκριση αυτή η τιμωρία για να γίνει».
«Για να παραδειγματιστείτε»
Στη συνέχεια, η νεαρή κοπέλα περιγράφει τα εξής: «Εγώ τότε που ‘χα βγει από την συνέπεια εκείνο τον καιρό ο πάτερ ήταν εκεί και μας έχει πιάσει και μας μίλαγε. Και λέει, ναι εγώ έκανα αυτή την έγκριση. Εννοείται πως ήμουν τέρμα αντίθετη με όλα αυτά και κάποια στιγμή είχα απελπιστεί και εγώ η ίδια. Και του λέω «συγγνώμη δηλαδή το θεωρείτε το σωστό επειδή εγώ κάλυψα κάποιο άλλο παιδί να μου δώσετε αυτή την τιμωρία, να μην πάω πουθενά και να με έχετε κλειδωμένη;». Και λέει ναι, «προφανώς και έβαλα σαν τιμωρία για να παραδειγματιστείτε». Λέω «θα παραδειγματιστώ από τι; Από το να με έχετε κλειδωμένη και να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν το σκυλί;»»
Η κοπέλα αποκαλύπτει επίσης πως είχε δραπετεύσει από τη δομή, λέγοντας πως «Όταν με έβρισκαν, ας πούμε, έπαιρνα μία τιμωρία, μία συνέπεια για ακόμη μία φορά και σταματούσα εκεί, μετά ξανά τα ίδια».
Σε ερώτηση ποια ήταν η τιμωρία, η ίδια απαντά πως «Η τιμωρία και η συνέπεια για μένα τουλάχιστον είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Η συνέπεια είναι η συνέπεια των πράξεών μας, δηλαδή αν κλείσω την πόρτα δυνατά και φρακάρει θα κλειδωθώ μέσα. Αυτή είναι η συνέπεια του ότι έκλεισα την πόρτα δυνατά».
«Η τιμωρία είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Εκείνοι έλεγαν ότι οι τιμωρίες που μπαίναμε εμείς τις ονόμαζαν συνέπειες, συνέπειες των πράξεών μας. Γενικά δεν είχα καμία ελευθερία, έπρεπε να είμαι συνέχεια δίπλα από τον παιδαγωγό, να μην έχω καμία επαφή με τα παιδιά, να είμαι απομονωμένη, όχι απαραίτητα να είμαι κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο, αλλά είχα πάντα ένα γεμάτο πρόγραμμα που συνήθως ήταν από δουλειές και βοηθούσα το προσωπικό που υπήρχε», συμπληρώνει.
«Απέχθεια»
Για την τοποθέτηση του πατέρα Αντώνιου, η 20χρονη λέει πως «Η αλήθεια είναι χθες τα είδα και επειδή απέκτησα έναν θυμό και μία απέχθεια απέναντι του γιατί πιο πριν ενώ είχα συνομιλήσει και με κάποιους άλλους δημοσιογράφους και είχα πει κάποια πράγματα, δεν ήθελα να δείξω μόνο τα άσχημα πράγματα που συνέβαιναν εκεί μέσα, αλλά και όλα αυτά τα ωραία που έχουμε περάσει. Αυτά, όμως, που διάβασα εχθές και είπε πραγματικά με έχουν κάνει να λυπάμαι και να ντρέπομαι που είπα όλα αυτά που είπα».
«Δηλαδή γύρισε και είπε ότι δεν ήμασταν φυσιολογικά παιδιά. Ήμασταν παιδιά παραβατικά. Ναι, λογικό, γι’ αυτό πήγαμε εκεί. Γι’ αυτό φύγαμε απ’ το σπίτι μας, κάποιος λόγος υπήρχε», συμπληρώνει.
Σχετικά με την πρεσβυτέρα, η νεαρή αναφέρει πως «Πάντα ήταν έτσι γλυκιά και γλυκομίλητη και προσπαθούσε να βοηθήσει όπου μπορούσε. Την είδα στην συνέντευξη και δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς έγινε και για ποιον λόγο είχε τόσα νεύρα; Θεωρώ ότι με όλα αυτά που έχουν γίνει θα έπρεπε να είχε ήδη προνοήσει ότι θα υπήρχε αυτό το θέμα, δεν ξέρω πραγματικά γιατί είχε αυτή την αντίδραση».
Η δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος πήρε θέση για την εν λόγω καταγγελία, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου και πως δεν υπάρχουν πολίτες ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού:
«Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου, όποιος και αν είναι, δεν υπάρχουν πολίτες ανώτερης και κατώτερης βαθμίδας», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» και τον Γιώργο Αυτιά και στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση στον Alpha, σχετικά με τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου».
Ο υπουργός δήλωσε ότι, όπως έγινε και στην περίπτωση του βιασμού της 12χρονης στα Σεπόλια, καθώς και με τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων που συνελήφθη και βρίσκεται στη φυλακή για χρήση παιδοφιλικού-πορνογραφικού υλικού, ή με τον Αλβανό βιαστή στην Γλυφάδα, το ίδιο συμβαίνει και τώρα.
«Η έρευνα και γι' αυτή την υπόθεση οφείλουμε να φτάσει μέχρι το τέλος. Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις εισαγγελικές Αρχές, υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους αστυνομικούς μας που συνδράμουν το έργο των δικαστικών Αρχών. Η αλήθεια θα λάμψει και αν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις, όποιοι και αν είναι οι φερόμενοι δράστες, θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη», επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Όσο και αν οι αποκαλύψεις μας προκαλούν σοκ, είναι προτιμότερη η αλήθεια».
Σημείωσε επίσης, ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη ευαισθησία γιατί αφορά παιδιά, τα οποία έχουν βρεθεί από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια σε Γολγοθά και οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε.
«Οφείλουν να στηρίξουν οι Περιφέρειες, οι οποίες έχουν την ευθύνη παρακολούθησης τέτοιου είδους ιδρυμάτων, καθώς και όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός σχετικά τη στήριξη αυτών των παιδιών… Να γίνεται κάθαρση και να προχωράμε μπροστά με έναν πιο αξιόπιστο και σταθερό τρόπο. Πιστεύω ότι αυτό οφείλουμε να αφήσουμε για τις επόμενες γενιές ως παρακαταθήκη και γι' αυτό, όσο και αν σοκαριζόμαστε, όσο κι αν γκρεμίζονται πράγματα μέσα μας, είναι προτιμότερη η αλήθεια αν θέλουμε τα επόμενα βήματα μπροστά να είναι στέρεα», υπογράμμισε καταλήγοντας ο υπουργός.
Η κατάθεση του 19χρονου
«Αποφάσισα να μιλήσω γιατί δεν άντεξα άλλο, εκτός από την ασέλγεια, τον υποτιμητικό και προσβλητικό του τρόπο» δήλωσε.
Ο νεαρός ισχυρίστηκε πως ο άνδρας που τον πλησίασε όταν ήταν 16 ετών και ασελγούσε εις βάρος του τον απειλούσε, «με είχε υποχείριό του». «Με απειλούσε και μου έλεγε “με έχεις ανάγκη και δεν πρόκειται να πεις ποτέ τίποτα. Αν δεν ήμουν εγώ εσύ η μάνα και αδερφός σου δεν θα είχατε σπίτι”», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Με απομόνωνε σε δικό του χώρο» και ασελγούσε, ισχυρίζεται ο 19χρονος και κατήγγειλε πως «μετά μου έλεγε να καθαρίσω τις τουαλέτες. Ασελγούσε εις βάρος μου και μου ζητούσε να του κάνω τα ίδια.
Από τα έξι μου χρόνια φιλοξενούμαι κατά διαστήματα σε διάφορες δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Κιβωτός του Κόσμου", μαζί με τη μητέρα μου, η οποία παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα υγείας και τον μεγαλύτερο αδερφό μου. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο τον γνώρισα στην Γ' Γυμνασίου. Κάποια στιγμή μου πρότεινε να φύγω από την Αθήνα και θα με βοηθούσε να βρω δουλειά και να φτιάξω το μέλλον μου. Παράλληλα θα βοηθούσε τη μητέρα του.
Δέχτηκα και πήγα σε δομή της Οργάνωσης στον Βόλο και στη συνέχεια στην Καλαμάτα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 ο καταγγελλόμενος έφυγε από την Αθήνα, όπου ζούσε μόνιμα και ήρθε και έμεινε για ενάμιση μήνα στην Καλαμάτα. Σε μια εκδρομή που έγινε πριν τα Χριστούγεννα του 2020, κατάλαβα ότι αυτά που μου έκανε ήταν ασελγείς πράξεις και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε βάρος μου.
Το πρόσωπο αυτό μου συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, με υποχρέωσε να σταματήσω το σχολείο και να εργάζομαι, με εκβίαζε να μην μιλήσω ώστε να με έχει πάντα κοντά του. Με απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας μου και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός μου. Όταν αντιδρούσα και δεν δεχόμουν τις εντολές του, με έστελνε να κάνω δουλειές και πράγματα υποτιμητικά. Όσο περνούσαν οι μήνες, έβρισκε ολοένα και περισσότερο χρόνο να περνάει μαζί μου. Έμενα στο δωμάτιό του, μου επέβαλε να μένω αξύριστος και ακούρευτος. Με υποχρέωνε να του βάζω και να του βγάζω τα παπούτσια και τις κάλτσες, να τον υπηρετώ.
Μου έδινε χρήματα, μου αγόρασε παπούτσια 180 ευρώ και ακριβό τηλέφωνο 800 ευρώ. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου με αφορμή ένα περιστατικό που έγινε στη δομή του Βόλου με την κλοπή κάποιων χρημάτων, βρήκα τη δύναμη και το θάρρος να φύγω από τη δομή και να αποκαλύψω τα όσα θλιβερά βίωνα στη μητέρα μου.
Δεν μιλούσα τόσο καιρό γιατί φοβόμουν μήπως πάρουν το διαμέρισμα που μένει η μητέρα μου και μείνει στον δρόμο. Έχει παρενοχλήσει και άλλα παιδιά, δεν ήμουν ο πρώτος. Θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι παιδόφιλος».
Στην Εισαγγελία ο φάκελος
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών επιστρέφει ο φάκελος της υπόθεσης για την ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή.»
Το υπουργείο Οικονομικών αποσύρει τις ενισχύσεις
Το υπουργείο Οικονομικών παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις προς την Κιβωτό του Κόσμου μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση σχετικά με τις καταγγελίες που διερευνώνται ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στο Mega.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών σχετική απόφαση υπέγραψε χθες. ''Οι καταγγελίες είναι πράγματα συγκλονιστικές και χρειάζονται διερεύνηση. Ως υπουργείο ενισχύσαμε πρόσφατα πολλές από αυτές τις δομές για να ενισχύσουμε, σε τελική ανάλυση, τα παιδιά" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Τρεις καταγγελίες
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν πως πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση, ενώ αναμένονται να γίνουν και άλλες καταγγελίες.
Όπως ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ήδη έχουν σχηματιστεί τρεις δικογραφίες για τις δομές του Κολωνού, του Βόλου και της Χίου, ενώ από το 2020 έως το 2022 είχαν διενεργηθεί έρευνες από τον Συνήγορο του Πολίτη.
Οι πηγές του Υπουργείου αναφέρθηκαν επίσης στον πατέρα Αντώνιος σχολιάζοντας πως ένα άτομο που έχει παρασημοφορηθεί από την προεδρία της Δημοκρατίας με τον χρυσό σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα και έχει δεχτεί δεκάδες δωρεές από πολίτες, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε όσα συμβαίνουν στις δομές του.
Η πλήρης ανακοίνωση της Κιβωτού του Κόσμου
«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.
Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.
Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.
Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.
Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».