Breaking news

Rapid test ΕΟΔΥ
A

Αναστάτωση έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πραγματοποίηση self, rapid και PCR τεστ ειδικά μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα κατά τη διάρκεια των εορτών. Διευκρινίσεις πάνω σε συχνές απορίες έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως ανέφερε, για να είναι δικαιολογημένη η απουσία των εμβολιασμένων εργαζομένων που νόσησαν, δεν χρειάζεται μοριακό αρκεί το rapid τεστ.

Μάλιστα, η κ. Γκάγκα, σημείωσε πως σύμφωνα με την ΚΥΑ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν ώστε να λάβουν την άδεια που τους αναλογεί.

Διευκρινίσεις, μετά από την αναστάτωση που έχει προκύψει αναφορικά με τη διενέργεια των διαγνωστικών rapid, self και μοριακών τεστ, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Όπως είπε, εντός της ημέρας αναμένεται η σχετική ΚΥΑ για το θέμα του πιστοποιητικού νόσησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που χρειάζονται οι υπάλληλοι που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό, προκειμένου να «καλυφθεί» η απουσία τους από την εργασία.

Για να είναι δικαιολογημένη η απουσία των εμβολιασμένων εργαζομένων που νόσησαν, δεν χρειάζεται μοριακό αρκεί το rapid τεστ, τόνισε η κ. Γκάγκα.

Μάλιστα, η κ. Γκάγκα, σημείωσε πως σύμφωνα με την ΚΥΑ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν ώστε να λάβουν την άδεια που τους αναλογεί.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, για τη σχετική βεβαίωση χρειαζόταν θετικό PCR και για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν θετικοί στον ιό, για να λάβουν την 5μερη άδεια θα πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα στο σύστημα Εργάνη.

Τεστ κοροναϊού – Πότε απαιτείται rapid και πότε PCR 

 

Οι ειδικοί επιημαίνουν πως τόσο τα self όσο και τα rapid test εμφανίζουν εξαιρετική αξιοπιστία, τουλάχιστον κατά 30%.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζει ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύει το rapid test είναι δύο «και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας στην ανίχνευσή τους».

Παρόλο που το στέλεχος Όμικρον παρουσιάζει μειωμένη νοσηρότητα, είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων. Ωστόσο οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα είναι αναλογικά λιγότεροι. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος. Ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους και υποπολλαπλάσιος για όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου» διευκρίνισε.

Σχετικά με τα μοριακό τεστ ανέφερε ότι είναι «ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις».

 

«Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς, γιατί μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής.

«Οι μελέτες λοιπόν, δείχνουν πως η χρονική διαφορά μεταξύ της θετικοποίησης του PCR και του rapid, δηλαδή του χρόνου που είναι θετικό το μοριακό και αρνητικό το rapid, στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη γιατί το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί το PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση διότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid» ανέφερε.

Αλλαγές στο πιστοποιητικό νόσησης για τις πτήσεις εσωτερικού

Αλλαγές σχετικά με το πιστοποιητικό νόσησης ανακοίνωσε την Πέμπτη και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), οι οποίες αφορούν τις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο (pcr) και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) μέρες μετά από αυτόν.

Ειδικότερα η νέα Νotam πτήσεων εσωτερικού μετά και την τελευταία αλλαγή προβλέπει:

Οι επιβάτες προς όλους τους προορισμούς της χώρας οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), είναι επίσης αποδεκτό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.
    Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο (pcr) και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) μέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
  • Oι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού που δεν έχουν εμβολιαστεί για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών με rapid test πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.
    Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις αεροπορικές μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος και πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα πτήσης.

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό μπορούν να προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή την βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα έγγραφα να έχουν εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδος τους στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα δεν του επιτρέπεται η επιβίβαση.

 

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις