Breaking news

Καιρός
A

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον Θοδωρή Κολυδά, το Σάββατο στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα έχουμε βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο πιθανώς πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους ισχυρά.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, ενώ την Κυριακή τα φαινόμενα το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στο Ιόνιο.

Η μεταβολή του καιρού οφείλεται σε ένα οπισθοδρομούν (ή ανάδρομο-Retrograded) χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500 hPa) το οποίο κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την συνήθη και τυπική κλιματολογικά κίνησή του. Στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, τα συστήματα πίεσης τείνουν να κινούνται γενικά από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτή είναι η ίδια γενική κατεύθυνση που κινούνται οι άνεμοι στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Ένα οπισθοδρομούν χαμηλό είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν οι άνεμοι στα ανώτερα στρώματα είναι ασθενείς και η ροή μετατοπίζεται πιο κοντά στον πόλο. Αυτή η έλλειψη διεύθυνσης μπορεί όχι μόνο να συμβάλει στην ανάδρομη κίνηση, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει τα συστήματα πίεσης να κινούνται αργά ή να σταματούν για αρκετές ημέρες.

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις