Breaking news

Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή
A

Ανοιχτά πρόκειται να είναι τα καταστήματα της χώρας αύριο Κυριακή 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με σχετική τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχέδιου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα το προτεινόμενο ωράριο για τα καταστήματα είναι 11:00 με 20:00, ωστόσο να σημειωθεί πως το άνοιγμα των καταστημάτων είναι προαιρετικό.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν καταργηθεί από το φετινό καλοκαίρι, πράγμα το οποίο σημαίνει πως κανονικά δεν έπρεπε να ανοίξουν τα καταστήματα.

Η εν λόγω ενέργεια αποτελεί μία μεταβατική ρύθμιση η οποία ανοίγει τον «δρόμο» μέχρι την εφαρμογή νέου πλαισίου για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που θα τεθούν σε διαβούλευση.

Η ρύθμιση γίνεται μετά την κατάργηση των ενδιάμεσων περιόδων εκπτώσεων, κατά την οποία επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Παράλληλα αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την Black Friday, ημέρα του χρόνου την οποία όλοι οι καταναλωτές περιμένουν με ανυπομονησία, μια και έχουν τη δυνατότητα να βρουν μία μεγάλη ποικιλία με προϊόντα σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Η «Μαύρη Παρασκευή» πέφτει φέτος στις 25 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: Εμπορικά καταστήματα: Προαιρετικά ανοιχτά την Κυριακή

Έντονες οι αντιδράσεις της ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για το άνοιγμα των καταστημάτων

Σε κοινή ανακοίνωση τους η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ κατηγορούν το υπουργείο Ανάπτυξης για ξαφνικό αιφνιδιασμό τόσο της αγοράς αλλά και για την ξαφνική δημιουργία μεγάλου και αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και κατά των μικρομεσαίων εμπόρων.

Στην κοινή ανακοίνωση τους κάνουν λόγω για μία «απαράδεκτη τροπολογία», η οποία ψηφίζεται αιφνιδιαστικά, 4 ημέρες πριν την εφαρμογή της «χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο!!». Ακόμη καταγγέλουν ότι οι ξεκίνησαν προωθητικές ενέργειες για την εν λόγω απόφαση από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, πριν καν ψηφιστεί η τροπολογία.

Η αντίδραση των εμπόρων είναι έντονη, με τους ίδιους να αναφέρουν, ότι η τροπολογία αυτή φέρνει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά αναφέροντας τα εξής:

«Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες. Είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές. Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές προωθητικές ενέργειες μεγάλων εμπορικών αλυσίδων για τις έξι Νοεμβρίου ξεκίνησαν ήδη σήμερα, προτού καν ψηφιστεί από τη Βουλή η εν λόγω τροπολογία».

Τέλος οι δύο φορείς στην ανακοίνωση τους μιλούν για «Αυθαίρετη ενέργεια του υπουργείου» ζητώντας την άμεση απόσυρση της και υπογραμμίζοντας ότι μέσα από την εν λόγω τροπολογία, ανοίγεται μία «επικίνδυνη κερκόπορτα» στο ήδη συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα μπορεί να ρυθμίζεται με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του εκάστοτε υπουργείου Ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν υπάρχει ανάλογη απήχηση.

Η ανακοίνωση των φορέων έκλεισε αναφέροντας ότι «Η Κυριακή αργία έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά δεν θα επιτρέψουμε ούτε θα συμφωνήσουμε ποτέ στην πλήρη κατάργησή της. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της συντριπτικής πλειοψηφίας της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, θα περιφρουρήσουμε τη διατήρησή της».

Τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν καταργηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2022, πράγμα που σημαίνει πως κανονικά δεν έπρεπε να ανοίξουν τα καταστήματα την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα επιτρέπεται μόνο η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι περίοδοι των εκπτώσεων κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές ορίζεται ως εξής: 

  • Χειμερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και
  • Θερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Το σχετικό νομοσχέδιο για το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης ''Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος'' και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας» επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 06 Νοεμβρίου 2022, σε ολόκληρη την Επικράτεια, από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, 6.11.2022, μετά από την πρόσφατη κατάργηση των ρυθμίσεων για τις ενδιάμεσες περιόδους εκπτώσεων και μέχρι την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων για την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που θα τεθούν σε διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 3 της τροπολογίας. Λειτουργία καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου του 2022. Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, σε ολόκληρη την Επικράτεια, από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις