Breaking news

poy_covid
A

Σήμερα προγραμματίστηκαν οι συμφωνίες για το αναλυτικό ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με σκοπό την διαχείριση και τον έλεγχο μελλοντικών πανδημιών, με την παράλληλη προετοιμασία της διεθνής κοινότητας για την προετοιμασία της μάχης, έναντι της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού. 

Η εν λόγω συμφωνία, καλείται να ενισχύσει τα μέτρα κατά των πανδημιών και αναμένεται να είναι έτοιμη τον Μάιο του 2024, καλύπτοντας έτσι θέματα από τον διαμοιρασμό δεδομένων και την αλληλούχηση του γονιδιώματος αναδυόμενων ιών μέχρι και τη δίκαιη διανομή εμβολίων και φαρμάκων που προέρχονται από ανάλογη έρευνα. Το εν λόγω σχέδιο συμφωνίας προβλέπει σε πρώτο χρόνο τη δημιουργία ενός «διακυβερνητικού οργάνου» το οποίο θα συντάξει και θα διαπραγματευθεί «μια συνθήκη, μια συμφωνία ή ένα άλλο διεθνές όργανο του ΠΟΥ για την πρόληψη, την προετοιμασία και την απόκριση απέναντι στις πανδημίες».

Η έκθεση αυτή αναμένεται τον Μάιο του 2023, της οποία τα συμπεράσματα θα ακολουθήσουν τον Μάιο του 2024. Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους σε μια σύνοδο των υπουργών Υγείας δήλωσε ότι « Η έγκριση αυτής της απόφασης είναι λόγος για γιορτή και λόγος για ελπίδα που χρειαζόμαστε όλοι ». Ακόμη πρόσθεσε ότι «Υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας. Υπάρχουν ακόμη διαφορές απόψεων σχετικά με τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να περιλαμβάνει μια νέα συμφωνία», ενώ προέβη σε έκκληση συνέχισης της συνεργασίας με τις χώρες να πρέπει να τηρήσουν τους Διεθνείς Υγειονομικούς Κανονισμούς του 2005, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η απόφαση έχει τίτλο «Ο Κόσμος Μαζί» ενώ εγκρίθηκε με συναίνεση σε μια ειδική συνέλευση των 94 χωρών μελών του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, προκαλώντας ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων στο τέλος της τριήμερης αυτής συνόδου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις διπλωματών, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ασκήσει πίεση για συμφωνία σε μια νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη, μαζί με περίπου 70 χώρες, αλλά η Βραζιλία, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανάμεσα σε εκείνες που ήταν απρόθυμες να δεσμευτούν σε μια συνθήκη.

Έκκληση έγινε και για μια φιλόδοξη διαδικασία στην οικοδόμηση αυτής της συνθήκης. «Ας δείξουμε όλοι την πολυμερή αφοσίωση και δέσμευσή μας προς ένα δεσμευτικό εργαλείο», ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση η πρέσβειρα Λότε Κνούντσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη

Οι ΗΠΑ καλωσόριζαν την απόφαση λέγοντας σε μια ανακοίνωση: "Αυτό το μνημειώδες στάδιο αντιπροσωπεύει τη συλλογική ευθύνη μας να εργαστούμε από κοινού για να προωθήσουμε την υγειονομική ασφάλεια και να καταστήσουμε το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα ισχυρότερο και γρήγορο στην ανταπόκρισή του".

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις