Breaking news

Δωρεάν είσοδος στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς την 28η Οκτωβρίου
A

Ανοιχτά για τις επισκέψεις του κοινού, από τις 10:00 έως τις 13:00, θα είναι η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου.

To μπλόκο της Κοκκινιάς έλαβε χώρα στις 17 Αυγούστου 1944, από τις δυνάμεις κατοχής σε συνεργασία με το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων των Ταγμάτων Ασφαλείας και της Ειδικής Ασφάλειας.

Αποτελεί το μπλόκο με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες στην Αθήνα κατά το οποίο διεξήχθησαν εκατοντάδες ομαδικές εκτελέσεις, συνελήφθησαν 3.000 άνθρωποι ως όμηροι και σημειώθηκαν εκτεταμένοι εμπρησμοί σπιτιών ως αντίποινα για την Μάχη της Κοκκινιάς.

Στη Μάντρα του παλιού ταπητουργείου, όπου τον Αύγουστο του 1944 Γερμανοί κατακτητές και ντόπιοι συνεργάτες τους μετέφεραν και εκτέλεσαν δεκάδες Έλληνες πατριώτες που συνέλαβαν στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, και έμεινε γνωστή ως «Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς» (Ηλιουπόλεως 102Α), ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα από την οποία πέρασαν οι προς εκτέλεση αγωνιστές, τον χώρο των αργαλειών του παλιού υφαντουργείου στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις, τα αποτυπώματα από εξοστρακισμένες σφαίρες στους τοίχους.

Ακόμη, μπορούν να δουν τις φωτογραφίες και τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τα γλυπτά που φιλοτέχνησαν για το μνημείο ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής, δείγματα του γερμανικού οπλοστασίου και καλλιτεχνικές φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης.

Στο χώρο πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων, που περιλαμβάνουν αφήγηση ιστορικού, ξενάγηση και προβολή ντοκιμαντέρ. Διοργανώνονται, επίσης, εκδηλώσεις ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις