Την ώρα που η Μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει στη χώρα, οι πολίτες σπεύδουν να κάνουν τεστ προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν εκτεθεί ή όχι στον κορονοϊό. Γεγονός βέβαια που μετατρέπει σε Γολγοθά τη διεξαγωγή ενός διαγνωστικού ελέγχου, καθώς οι ουρές τις τελευταίες ημέρες σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για ένα τεστ είναι ατελείωτες.
Να σημειωθεί ότι τα rapid test στις δημόσιες δομές είναι δωρεάν ενώ PCR πραγματοποιείται μόνο όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και απαιτείται εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει διατίμηση και το rapid test κοστίζει έως 10 ευρώ ενώ το PCR έως 60 ευρώ.
Πολιτική κόντρα για τα τεστ
Η αύξηση των τεστ τις τελευταίες ημέρες λόγω και της εκτόξευσης των κρουσμάτων της Μετάλλαξης Όμικρον, έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συνταγογραφούνται τα PCR test ώστε να τα πραγματοποιούν δωρεάν οι πολίτες στις ιδιωτικές δομές.
Κάτι που αποκλείει η κυβέρνηση αφού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη: «Όσοι οραματίζονται μαζικά δωρεάν PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγνοούν ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες δομές να τα υποστηρίξουν, άρα είτε απλά λαϊκίζουν είτε, ακόμη χειρότερα, στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».
Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που συνταγογραφούνταν τα PCR test οι πολίτες θα πλήρωναν είτε συμμετοχή είτε θα τα πραγματοποιούσαν δωρεάν σε ιδιωτικές τομές αφού το κόστος θα το κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ.
Γιατί δεν χρειάζονται PCR οι εμβολιασμένοι
Στο μεταξύ σύγχυση προκλήθηκε μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα ότι δεν απαιτείται PCR για όσους έχουν εμβολιαστεί παρά μόνο εάν χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης.
Στην περίπτωση που εμβολιασμένος βρεθεί θετικός σε rapid test μπορεί να μην πραγματοποιήσει για επιβεβαίωση το PCR εκτός κι αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον εμβολιασμό του και χρειάζεται το πιστοποιητικό νόσησης. Να σημειωθεί ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους είναι κάτω των 60 ετών με βάση την απόφαση της Ε.Ε. έχει διάρκεια ζωής 9 μηνών. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται άμεσα να μειώσει το χρονικό διάστημα σε 7 μήνες. Από την άλλη το πιστοποιητικό νόσησης διαρκεί μόνο 3 μήνες.
Ποια είναι τα αξιόπιστα τεστ
Στο μεταξύ μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει σχετικά με την αξιοπιστία των rapid test κυρίως επειδή σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να είναι θετικός στον κορονοϊό, αλλά να μην το εντοπίζει το rapid.
Να σημειωθεί ότι τα rapid test, που έχουν πάρει την έγκριση του Health Security Working Group της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη. Μάλιστα όπως σημείωσε σχετικά με τη Μετάλλαξη Όμικρον: «Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για την διαγνωστική τους αξιοπιστία έναντι της «Όμικρον», ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας των rapid test έναντι της «Όμικρον».
Πάντως, τα PCR test έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και τα κρούσματα με χαμηλό ιικό φορτίο, κάτι που φαίνεται ότι δεν επιτυγχάνεται πάντα με τα rapid test.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ (rapid test, δηλαδή έχουν αρνητικό rapid, αλλά θετικό PCR, είναι άτομα, τα οποία έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα.
Διαβάστε ακόμη στο ethnos.gr
«Χρυσοί» κανόνες για ασφαλές ρεβεγιόν: Μάσκες, αποστάσεις, τεστ