Breaking news

διατροφή
A

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να αποτελεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια από τις πιο υγιεινούς τρόπους ζωής, ωστόσο δεν είναι τρόπος, σύμφωνα με έρευνα δεν «αποτρέπει» τον κίνδυνο γι άνοια.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ιζαμπέλε Γκλανς του Πανεπιστημίου Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 28.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 58 ετών, χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας που διήρκεσε 20 έτη, στη διάρκεια των οποίων 1.943 άτομα (ποσοστό σχεδόν 7%) είχαν διαγνωστεί με άνοια (Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια κ.α.).

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας, δεν βρέθηκε ότι όσοι έκαναν μεσογειακή διατροφή είχαν μικρότερο κίνδυνο άνοιας.

Η δόκτορας Γκλανς δήλωσε πως: «Προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο για άνοια είχαν δώσει ανάμικτα αποτελέσματα. Μολονότι η έρευνα μας δεν αποκλείει μια πιθανή συσχέτιση διατροφής και άνοιας, δεν βρήκαμε τέτοια σχέση παρά την μεγάλη χρονική διάρκεια της παρακολούθησης».

Σημειώνεται, ωστόσο, πως η μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά και γενικότερα για την υγεία του σώματος, περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια, ελαιόλαδο και φυτικά λίπη, καθώς επίσης λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις