Breaking news

ηλιακός_θερμοσίφωνας
A

Σύντομα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσιφώνων σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Το νέο πρόγραμμα για την επιδότηση σε ηλιακούς θερμοσίφωνες φαίνεται να είναι πολύ κοντά, καθώς οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο Συμβούλιο Ecofin πρόκειται να τεθούν σε άμεση εφαρμογή.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθεί στο Repower EU μόλις προχωρήσει η αντίστοιχη ευρωπαϊκή έγκριση.

Το μοντέλο του εν λόγω προγράμματος θα είναι πανομοιότυπο με εκείνο του «Αλλάζω Συσκευή», με τη δρομολόγηση του να είναι προ των πυλών, μαζί με το άνοιγμα της πλατφόρμας και τοη λήψη των ποσών τα οποία θα κυμαίνονται στα 800 έως 1.000 ευρώ.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας υπολογίζεται πριν τη λήξη του έτους, ενώ ακούγεται πως θα λειτουργήσει και πρόγραμμα για την αντικατάσταση φωτοβολταϊκών.

Τι αποφασίστηκε για τα μέτρα στο Συμβούλιο Ecofin

Συγκεκριμένα χθες Τρίτη 4 Οκτωβρίου Οι Υπουργοί Οικονομικών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ecofin που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία, την υιοθέτηση της πρότασης αναθεώρησης του Κανονισμού για τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης ενός νέου κεφαλαίου, του REPowerEU, κατά την επικαιροποίηση των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRPs).

Τα μέτρα που εντάσσονται στο σχέδιο REPowerEU εκτιμάται ότι δύνανται να ανταποκριθούν σε αυτή τη φιλοδοξία, μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και της ταχύτερης εξάπλωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη δράση για το Κλίμα.

Μερικά μέτρα που έχουν ήδη ενταχθεί στα εγκεκριμένα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δύναται να συμπεριληφθούν στο νέο κεφάλαιο και να λάβουν πρόσθετη χρηματοδότηση, εφόσον αναβαθμίζονται, ευθυγραμμιζόμενα πλήρως με τους διακηρυγμένους στόχους του REPowerEU, συμπεριλαμβάνοντας τον συντονισμένο σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση διασυνοριακών και εθνικών υποδομών, καθώς και ενεργειακών έργων και μεταρρυθμίσεων.

Στο ίδιο πλαίσιο με το «Αλλάζω Συσκευή» αναμένεται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα

Όπως φημολογείται το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί με παρόμοιο τρόπο όπως εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή».

Συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να επιδοτήσει την αντικατάσταση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς και το εύρος της αγοράς του να κυμαίνεται μεταξύ των 800 με 1.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, με τους ενδιαφερόμενους να μπαίνουν στη διαδικασία αίτησης μέσω της πλατφόρμας του Gov.gr.

Ακόμη επισημαίνεται ότι στο πρόγραμμα επιδότησης των ηλεκτρικών συσκευών οι δικαιούχοι ήταν φυσικά πρόσωπα με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet έχοντας υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2020.

Τα κριτήρια επιδότησης ανά εισοδηματική κατηγορία

  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ - Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ - Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ - Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ - Θα λάβουν το 30%
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις