Breaking news

σούπερ μάρκετ
A

Η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας στα καταστήματα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, όποιος ιδιοκτήτης καταστήματος το επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να το πράξει, χωρίς όμως να λάβει την οικονομική βοήθεια από το κράτος.

Υπενθυμίζεται πως ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε την μείωση ωραρίου λόγω της ενεργειακής κρίσης, της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των εσόδων της αγοράς.

Εάν μειωθούν οι ώρες που καταναλώνεται η ενέργεια, σύμφωνα με την εκτίμηση στελεχών του λιανεμπορίου, τότε θα κερδίσει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης από 5 μέχρι και 7,5% από το κόστος ανά ημέρα.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ισχύσει το μέτρο και δεν είναι οριζόντιο για όλες τις επιχειρήσεις, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διευρυνθεί το χάσμα ανάμεσα στις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι πρώτες να «βρεθούν» πιο κοντά σε σοβαρότατο ενδεχόμενο λουκέτου.

Ποια είναι η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Πιο αναλυτικά, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το παρακάτω ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022:

  • Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 16:00
  • Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00 – 19:00

Σήμερα Τετάρτη και ώρα 3 το μεσημέρι θα συναντηθεί με εκπροσώπους του εμπορίου ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης για να συζητηθεί το θέμα. 

Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους;

Μέσα σε αυτή τη δίνη των συζητήσεων και προτάσεων βρίσκονται και οι υπάλληλοι, για τους οποίους δεν έχει ανακοινωθεί εάν σε περίπτωση που ισχύσει το μέτρο, αν θα δουν μείωση μισθού.

Όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για το σημαντικό αυτό θέμα, απάντησε πως οι εργαζόμενοι δεν θα επηρεαστούν από την ενδεχόμενη αυτή αλλαγή, καθώς η αγορά είναι ανοιχτή για 45 ώρες, από τις οποίες η εργασία των υπαλλήλων είναι 40 ώρες εβδομαδιαίως.

<iframe width="956" height="538" src="https://www.youtube.com/embed/s4ZJrecBQaI" title="Αλλάζει το ωράριο καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη | Ώρα Ελλάδος 05/10/2022 | OPEN TV" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Σημειώνεται πως δεν έχουν δοθεί ακόμα επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για το θέμα. 

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Σταύρος Καφούνης απάντησε σε χθες το βράδυ για το ενδεχόμενο μείωσης ωραρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καφούνης είπε πως: «Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις».

Επιπροσθέτως, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, σημείωσε πως για να μην εμφανιστούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, θα πρέπει να υλοποιηθεί το μέτρο αυτό με υπουργική απόφαση για όλα τα καταστήματα.

Ακόμα, πρόσθεσε πως πρέπει να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας. 

Ενώ, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους υπαλλήλους και να δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο που θα διαρκέσει το μέτρο αυτό.

Ανοίγει η συζήτηση για μείωση του ωραρίου 

Παράλληλα, μίλησε για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, κ. Παπαθανάσης στον ΣΚΑΪ 100,3, όπου σημείωσε πως: «Η συζήτηση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα, τώρα ανοίγει».

Επίσης, όπως διευκρινίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό, δεν θα επηρεαστούν οι θέσεις εργασίας των υπαλλήλων λόγω του ενδεχόμενου αυτού μέτρου.

Ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση για τι θα ισχύσει με τα σούπερ μάρκετ, ανέφερε πως είχαν αλλάξει οι ώρες λειτουργίας τους το διάστημα του λοκ ντάουν και της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα για το θέμα αυτό.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η αισχροκέρδια αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις