Breaking news

αυτοκίνητο
A

Ο γρήγορος ρυθμός ζωής που επικρατεί, συχνά δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να προλάβουν να πάνε στο σπίτι τους ή σε κάποιο εστιατόρια να φάνε. Έτσι οι άνθρωποι αναγκάζονται να πάρουν το φαγητό μαζί τους και να το φάνε ακόμα και στο δρόμο.

Πόσο σωστό είναι όμως να τρώνε οι άνθρωποι την ώρα που οδηγούν; Μήπως η διαδικασία της κατανάλωσης φαγητού αποσυγκεντρώνει τον οδηγό; Δεν υπάρχει σαφής «απάντηση» σε αυτό το ερώτημα από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Σημειώνεται  ο χρόνος που χρειάζεται για να αντιδράσουν οδηγοί σε μία έκτακτη κατάσταση ήταν μειωμένος σε ποσοστό που έφτασε μέχρι και 44%, σύμφωνα με μελέτη από Πανεπιστήμιο του Λιντς, που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Εάν διαβαστούν προσεκτικά δύο άρθρα του ΚΟΚ, υπάρχει «απάντηση» για την αντιμετώπιση των οδηγών που καταναλώνουν φαγητό την ώρα της οδήγησης.

Ειδικότερα, στο άρθρο 13, ο ΚΟΚ αναφέρει ότι ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς και προβλέπει πρόστιμο 100 ευρώ καθώς και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για τριάντα ημέρες.

Μάλιστα, ο ΚΟΚ επανέρχεται στο άρθρο 40 καθιστώντας σαφές ότι οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται, όταν οδηγούν, να κρατούν το τιμόνι (εφόσον υπάρχει) και με τα δύο τους χέρια, εκτός αν δίνουν σήμα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα, προβλέποντας χρηματικό πρόστιμο ύψους 80 ευρώ για τους παραβάτες.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο οδηγός καταναλώνει φαγητό και το όχημα βρίσκεται εν κινήσει, παραβιάζει δύο άρθρα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κινδυνεύοντας όχι μόνον με ένα βαρύ χρηματικό πρόστιμο αλλά και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες.

Τι γίνεται στην Ευρώπη 

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης ήδη υπάρχει η χρήση νέας γενιάς φωτογραφικών ραντάρ δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να βεβαιώνουν παραβάσεις που σχετίζονται με την απόσπαση της προσοχής και να τιμωρούν τους οδηγούς που είτε κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου είτε καταναλώνουν τρόφιμα παίρνοντας το χέρια τους από το τιμόνι και το βλέμμα τους από τον δρόμο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις