Breaking news

INTIME NEWS
A

Η Ρωσία ολοκληρώνει σήμερα τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας που ελέγχει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, διαδικασίας που προκαλεί οργή στο Κίεβο και στη Δύση, που διαμηνύουν πως θα υπάρξουν σθεναρές αντιδράσεις σε περίπτωση ενσωμάτωσής τους στη ρωσική επικράτεια.

Η Μόσχα συνεχίζει παράλληλα τη μερική επιστράτευση με σκοπό να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις κάπου 300.000 νεοσύλλεκτοι στο πλαίσιο της εισβολής της στην Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να αντιδράσει στην αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων που, ενισχυμένα έπειτα από παραδόσεις όπλων από τη Δύση, ανέκτησαν χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Οι ψηφοφορίες αυτές, που διεξάγονται από την Παρασκευή στις περιοχές των αυτονομιστών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ (ανατολικά) και στις κατεχόμενες περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας (νότια), χαρακτηρίζονται «απάτη» και «ψευτοδημοψηφίσματα» από το Κίεβο και τους συμμάχους του.

Η G7 ορκίζεται πως δεν θα «αναγνωρίσει ποτέ» τα αποτελέσματά τους. Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε πως θα υπάρξει «άμεση και σκληρή» αντίδραση, με την επιβολή επιπλέον οικονομικών κυρώσεων, κατά το υπόδειγμα των ενεργειών που ακολούθησαν την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014.

Η Κίνα, ο κυριότερος εταίρος της Μόσχας, χωρίς να φθάσει στο σημείο να καταγγείλει τις ψηφοφορίες, κάλεσε από την πλευρά της να γίνεται σεβαστή «η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών».

Οι επικρίσεις και οι απειλές δεν σταμάτησαν τη Μόσχα, που οργάνωσε εσπευσμένα την περασμένη εβδομάδα τις ψηφοφορίες με φόντο τις πρόσφατες ουκρανικές στρατιωτικές επιτυχίες, ανοίγοντας εκατοντάδες εκλογικά τμήματα στις ίδιες τις περιφέρειες και στη Ρωσία για να πάνε να ψηφίσουν οι εκτοπισμένοι.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι τα «προκαταρκτικά αποτελέσματα» θα ανακοινωθούν είτε εντός της ημέρας, ή τα επόμενα 24ωρα. Το ρωσικό κοινοβούλιο κατόπιν αναμένεται να ψηφίσει για να εγκρίνει ή να απορρίψει επίσημα την ενσωμάτωση των τεσσάρων περιφερειών στη Ρωσία.

Επιθέσεις με UAVs

Οι ψηφοφορίες αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από την ουκρανική αντεπίθεση που επέτρεψε την ανακατάληψη σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας του Χαρκόβου (βορειοανατολικά).

Μετά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τις περιοχές αυτές, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν διάφορα μακάβρια ευρήματα, ιδίως ομαδικού τάφου σε δάσος κοντά στην πόλη-κλειδί Ιζιούμ.

Χθες, Δευτέρα, ερευνητές ετοιμάζονταν να εξετάσουν άλλο φερόμενο ομαδικό τάφο, σε εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή στη μικρή πόλη Κοζάτσα Λόπαν, δυο βήματα από τα σύνορα των δύο χωρών, όπου ενδέχεται να κείτονται πτώματα ρώσων και ουκρανών πεσόντων.

Στο πεδίο, οι ρωσικές επιθέσεις με UAVs έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην Οδησσό, μεγάλο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, όπου δύο drones «καμικάζι» έπληξαν στρατιωτικές υποδομές χθες Δευτέρα, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά και εκπυρσοκροτήσεις πυρομαχικών, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της περιοχής.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν λόγο για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε πάνω από 40 τοποθεσίες και ανέφεραν πως απώθησαν επιθέσεις των αντιπάλων τους σε κάπου δέκα κατευθύνσεις, ανάμεσά τους στη Σολεντάρ και στην Μπαχμούτ (ανατολικά).

Η Μόσχα συνεχίζει από την πλευρά της να διαβεβαιώνει πως καταφέρνει βαριές απώλειες στις δυνάμεις του Κιέβου.

Αν τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία οδηγήσουν πράγματι στην ενσωμάτωση των τεσσάρων περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία —ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν στην πραγματικότητα για αυτό—, η εξέλιξη θα σημάνει νέα κλιμάκωση της ένοπλης σύρραξης, πολύ περισσότερο διότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέσεισε την απειλή της χρήσης πυρηνικών όπλων για να τις υπερασπιστεί, καθώς θα τις θεωρεί πλέον μέρος της ρωσικής επικράτειας.

Στην ίδια τη Ρωσία, η ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης από τον κ. Πούτιν ώθησε πολλούς Ρώσους να εγκαταλείψουν τη χώρα, προκάλεσε κοσμοσυρροή στα σύνορα, αν και είναι πολύ δύσκολο να βάλει κανείς στην τάση αυτή αριθμούς.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά τα δημοψηφίσματα

Καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας οι οποίες ελέγχονται από τη Μόσχα, η ένταξή τους στη Ρωσία ενδέχεται να ανακοινωθεί ήδη από το τέλος της εβδομάδας.

Αποτελέσματα γρήγορα

Αν και το Κίεβο, δυτικές χώρες και πολλοί παρατηρητές θεωρούν τις ψηφοφορίες αυτές που διεξάγονται στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας «ψευδοδημοψηφίσματα», η Μόσχα σκοπεύει να τηρήσει τα προσχήματα μιας νόμιμης διαδικασίας.

Τα «προκαταρκτικά αποτελέσματα» αναμένεται να ανακοινωθούν από τις «εκλογικές επιτροπές» που έχει ορίσει τη Μόσχα σε κάθε περιοχή το νωρίτερο σήμερα το βράδυ ή τις επόμενες ημέρες.

Ψηφοφορία εξπρές στη Δούμα

Αν κερδίσει το «ναι» -- κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν αμφιβολίες—,το ρωσικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει μια συνθήκη που θα επισημοποιεί την ένταξη των τεσσάρων αυτών περιοχών στο ρωσικό έδαφος.

Τα ρωσικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti, επικαλούμενα κοινοβουλευτικές πηγές, μετέδωσαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι το σχετικό νομοσχέδιο ενδέχεται να κατατεθεί στη Δούμα σήμερα το βράδυ και να υιοθετηθεί την επομένη στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, δήλωσε την Παρασκευή ότι «θα στηρίξει» την ενσωμάτωση των ελεγχόμενων από τους φιλορώσους περιοχών στη Ρωσία, έπειτα από δημοψήφισμα.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει από την άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Πούτιν

Μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να εκφωνήσει ομιλία ήδη στις 30 Σεπτεμβρίου για να ανακοινώσει επισήμως την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών.

Κάποια μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ενδέχεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον όλων των κοινοβουλευτικών στο Κρεμλίνο, ενώ άλλα εκτιμούν ότι ίσως μιλήσει σε ένα από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Το TASS μετέδωσε ότι τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας έχουν κληθεί να κάνουν τρία διαγνωστικά τεστ για την covid-19 ενόψει ενός «σημαντικού γεγονότος» την Παρασκευή, ένα αυστηρό υγειονομικό μέτρο το οποίο πρέπει να ακολουθούν όταν συναντώνται με τον Πούτιν.

Ωστόσο δεν αποκλείεται ο Ρώσος πρόεδρος να μιλήσει πριν την Παρασκευή.

Το 2014 είχε υπογράψει τη συνθήκη ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα, το οποίο είχαν οργανώσει οι ρωσικές αρχές της ουκρανικής χερσονήσου, στη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο, προτού καν ολοκληρωθεί η διαδικασία στο κοινοβούλιο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις