Breaking news

βρέφος
A

Ο 20χρονος πατέρας του 4 μηνών βρέφους από την Μεσσηνία που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» θα δώσει κατάθεση σήμερα Τρίτη σε ανακριτή και εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας είπε πως: «τα έχασε, δεν ήξερε πώς να συμπεριφερθεί για αυτό πήρε το παιδί, που έκλαιγε επί ένα τέταρτο στα χέρια του, το έπιασε από τους ώμους και άρχισε να το ταρακουνάει πολύ δυνατά».

Για «κακιά στιγμή» έκανε λόγο ο πατέρας σύμφωνα με τον συνήγορό τους Νίκο Αγγελόπουλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο πατέρας υποστήριξε πως δεν ήξερε πώς να αντιμετωπίσει το κλάμα του παιδιού και πως είναι σε άσχημη κατάσταση. Ανέφερε δε πως η μητέρα παραμένει στο πλευρό του.

Επίσης, όπως μεταδίδει το Mega, ήδη ιατροδικαστής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξέτασε το βρέφος και διαπίστωσε αιματώματα στον εγκέφαλό του, όπως και μώλωπες στο σώμα και στα πλευρά.

Υπενθυμίζεται πως το μόλις 4 μηνών βρέφος είχε σπασμούς και γι' αυτό διακομίσθηκε από τους γονείς του στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας από χωριό του δήμου Τριφυλλίας το περασμένο Σάββατο, ενώ το βράδυ της Κυριακής μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Έπειτα, μεταφέρθηκε άμεσα σε Νοσοκομείο της Αττικής, επειδή έπρεπε να διασωληνωθεί το παιδί, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Παράλληλα, ειδοποίησαν και τις αστυνομικές αρχές καθώς διαπίστωσαν πως το παιδί έπασχε από σύνδρομο ανατάραξης και έφερε μώλωπες στο σώμα του.

Ο 20χρονος πατέρας του παιδιού, ταξίδεψε μαζί με το βρέφος στην Αθήνα ωστόσο λίγο αργότερα συνελήφθη από τις αρχές.

Σε έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας στο σπίτι της οικογένειας, βρήκαν ένα όπλο, σφαίρες και μικροποσότητα χασίς.

Καταθέτει σήμερα η μητέρα του βρέφους

Επίσης, στον εισαγγελέα θα καταθέσουν την Τετάρτη η μητέρα του βρέφους, η οποία ωστόσο δεν κρατείται. Ο πατέρας έχει δηλώσει ότι «τα έχασε, δεν ήξερε πώς να συμπεριφερθεί για αυτό πήρε το παιδί, που έκλαιγε επί ένα τέταρτο στα χέρια του, το έπιασε από τους ώμους και άρχισε να το ταρακουνάει πολύ δυνατά».

Τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης μωρού

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος - Ένα κείμενο από το Χαμόγελο του Παιδιού με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σε χωριό του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος. Συνήθως συμβαίνει όταν ένας γονέας ή κάποιος φροντιστής κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το βρέφος δεν σταματά να κλαίει. Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού, ειδικά τα βρέφη μικρότερα των 4 μηνών, που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους.

Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες είναι μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια.

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να εμφανίζεται πριν από τα πρώτα γενέθλια του μωρού. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν μωρά μεταξύ τριών και οκτώ μηνών, ωστόσο, παιδιά ηλικίας έως και τεσσάρων ετών έχουν πέσει θύματα αυτής της κακοποίησης. Ο δράστης της κακοποίησης είναι συνήθως άτομα του περιβάλλοντος του παιδιού.

Οι γονείς που βιώνουν άγχος λόγω κοινωνικών, βιολογικών ή οικονομικών καταστάσεων μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε παρορμητική και βίαιη συμπεριφορά. Όσοι εμπλέκονται με ενδοοικογενειακή βία/ κατάχρηση ουσιών μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν αυτή την κακοποίηση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και οφείλονται κυρίως στις βλάβες του εγκεφάλου:

  • Μεταβαλλόμενο επίπεδο συνείδησης
  • Υπνηλία συνοδευόμενη από ευερεθιστότητα
  • Κώμα
  • Σπασμοί
  • Διασταλμένες κόρες που δεν ανταποκρίνονται στο φως
  • Μειωμένη όρεξη
  • Εμετός
  • Οπισθότονος - Στάση κατά την οποία το κεφάλι είναι λυγισμένο προς τα πίσω και η πλάτη καμπυλωτή
  • Ανωμαλίες στην αναπνοή, π.χ Ασυνήθιστα αργή και ρηχή αναπνοή
  • Καρδιακή ανακοπή

Ο γιατρός που θα εξετάσει το μωρό μπορεί να δει ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω σημάδια:

  • Αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς
  • Ραγάδες
  • Μώλωπες στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια, την κοιλιά ή την πλάτη
  • Οίδημα μαλακών μορίων που μπορεί να υποδηλώνει κάταγμα στο κρανίο ή σε άλλα οστά
  • Τραυματισμοί στην κοιλιακή χώρα
  • Τραυματισμοί στο στήθος
  • Ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Πρόσθια πηγή (μαλακό σημείο του κρανίου) να προεξέχει/προβάλλει

Με πληροφορίες από: https://www.paidiatros.com/neogennito-vrefos/ygeia/syndromo-anataraxis-morou

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις