Breaking news

koronoios
A

Η παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο νέος κορονοϊός, έχει αρχίσει να εκτοξεύει σε υψηλά επίπεδα το ρεκόρ των κρουσμάτων και στην Ελλάδα. Ωστόσο, η νέα παραλλαγή δεν έχει περιορίσει ακόμη την μετάλλαξη Δέλτα που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα. Με τους δύο ιούς ουσιαστικά να κυκλοφορούν ταυτόχρονα, αξίζει να γνωρίζει κάποιος από ποια εκ των δύο πιθανών μεταλλάξεων νοσεί. 

Τα τελευταία δεδομένα από μία μεγάλη μελέτη με εκατομμύρια συμμετέχοντες, που καταγράφει την εξέλιξη της πανδημίας στη Βρετανία, αποκαλύπτει ότι οι διαφορές δεν είναι και τόσο μεγάλες.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Λονδίνο, όπου αυτή τη στιγμή καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε σύγκριση με αντίστοιχα δεδομένα από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν όλα τα κρούσματα οφείλονταν στην μετάλλαξη Δέλτα.

Ωστόσο και στις δύο περιόδους μόνο το 50% των νοσούντων είχαν ή έχουν ακόμη τα 3 βασικά συμπτώματα, δηλαδή:

  • Πυρετό
  • Επίμονο βήχα
  • Απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης

Από την άλλη και στις 2 περιόδους τα 5 κυριότερα συμπτώματα ήταν τα εξής:

  • Συνάχι
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση (ήπια ή σοβαρή)
  • Φτάρνισμα
  • Πονόλαιμος

Πιθανά συμπτώματα τα οποία αναφέρουν οι ασθενείς είναι:

  • Θολωμένο Μυαλό 
  • Ανορεξία

Οι βασικότερες διαφορές των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον

Η βασικότερη διαφορά ανάμεσα στην μετάλλαξη Δέλτα και την Όμικρον είναι ότι αυτά τα 5 συμπτώματα καθίστανται ολοένα και συχνότερα θυμίζοντας πολύ το κοινό κρυολόγημα, δηλαδή τις ιώσεις της εποχής.
Το φτέρνισμα, λ.χ., είναι πια πάρα πολύ ύποπτο. Το ίδιο και το συνάχι (με ή χωρίς ρινική συμφόρηση, δηλαδή μπούκωμα).

Επιπλέον, πολλοί ασθενείς με την παραλλαγή Όμικρον αναφέρουν ότι ο πονόλαιμός τους συνοδεύεται από " γαργάλημα " στον λαιμό. Στην πραγματικότητα, η λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός μοιάζει πια τόσο πολύ με κρυολόγημα, ώστε οι επιστήμονες συνιστούν να αυτοπεριορίζεται στο σπίτι όποιος αρχίζει να έχει συνάχι και να φτενίζεται πολύ χωρίς εμφανή λόγο.

Η σύσταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι εναντίον της COVID-19. Πρέπει επίσης να ακολουθείται σύντομα από έναν μοριακό έλεγχο (PCR). Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL) δήλωσε ότι « Τα δεδομένα από τη μελέτη μας δείχνουν ότι τα πιο σημαντικά συμπτώματα δεν είναι πλέον ένας νέος, συνεχής βήχας, ο υψηλός πυρετός ή η ανοσμία, Στους περισσότερους ανθρώπους, η παραλλαγή Όμικρον μοιάζει με μία ίωση. Αρχίζει με πονόλαιμο, συνάχι και πονοκέφαλο. Πλέον οι μισοί άνθρωποι με συμπτώματα εποχιακής ιώσεως, έχουν στην πραγματικότητα COVID από την παραλλαγή Όμικρον ».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις