Breaking news

ελαιόδεντρο
A

Σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ελιάς στην Χαλκιδική, όπου οι βρώσιμες ελιές, οι πράσινες της Χαλκιδικής κινδυνεύουν παρά την πολύ καλή χρονιά να μείνουν στα δέντρα ή να καταλήξουν στα ελαιοτριβεία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ λείπουν ήδη 5.000 εργατικά χέρια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι 15.000 άνεργοι, οι περισσότεροι νέοι (18 - 25 ετών) και ηλικίας 58-67 ετών.

Από τους εννέα χιλιάδες εργάτες χέρια που απαιτούνται για τη συγκομιδή, τουλάχιστον πέντε χιλιάδες λείπουν και το 60% των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής βρίσκεται σε αναζήτηση βοήθειας.

Οι εργάτες γης από το εξωτερικό που τα προηγούμενα χρόνια έδιναν στο πρόβλημα λύση φέτος είναι λιγότεροι αφού μετά από δύο χρόνια πανδημίας αναζήτησαν εργασία σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπου οι αμοιβές είναι υψηλότερες και οι συνθήκες καλύτερες.

Με τα έξοδα να έχουν διπλασιαστεί λένε οι παραγωγοί το επόμενο 10ήμερο είναι κρίσιμο. Αν δεν έρθουν εργάτες η ελιά θα μαυρίσει και θα καταλήξει στα ελαιοτριβεία για να γίνει λάδι μειώνοντας έτσι το κέρδος τους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις