Η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να κυριαρχεί σε όλο τον πλανήτη για τρίτο συνεχή χειμώνα. Όπως αποδεικνύουν καθημερινά τα στοιχεία της παγκόσμιας κοινότητας, ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο ακόμα και νέους ανθρώπους.
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι χιλιάδες παιδιά έμειναν ορφανά, αφού έχασαν έναν από τους δύο γονείς τους ή σε κάποιες περιπτώσεις και τους δύο, από τον φονικό ιό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τον κηδεμόνα του από τον φονικό ιό.
ΗΠΑ – 167.000 ορφανά άφησε πίσω της η επέλαση του κορωνοϊού
Έκθεση φέρνει στο φως σοκαριστικά στοιχεία για το μέγεθος του ανθρώπινου πόνου που άφησε πίσω της η πανδημία, με τα μαύρα και τα ισπανόφωνα παιδιά να έχουν δεχτεί δυσανάλογο πλήγμα
Λίγες μέρες αφότου ο αρχίατρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν «καταστροφικά» προβλήματα ψυχικής υγείας εξαιτίας της πανδημίας, μια ομάδα, που φέρει την ονομασία «Συνεργασία Covid», προχώρησε στη δημοσίευση μιας έκθεσης που εκτιμά ότι 167.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν τους γονείς ή τους κύριους φροντιστές τους εξαιτίας της ασθένειας.
Η συνεργασία ζητά από τον πρόεδρο Μπάιντεν να ξεκινήσει μια εθνική εκστρατεία εντοπισμού αυτών των παιδιών και να προχωρήσει σε βήματα βελτίωσης της συναισθηματικής τους υγείας, αλλά και της οικονομικής τους κατάστασης. Στις προτάσεις της περιλαμβάνεται η προσφορά φροντίδα ψυχικής υγείας και η δημιουργία «Ταμείου για τα Πενθούντα Παιδιά του Covid», αντίστοιχου με εκείνο που είχε δημιουργηθεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, μέσω του οποίου έως και $10.000 να δοθούν στις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.
Η έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Κρυφός Πόνος» εκτιμά ότι πάνω από το 70% των παιδιών που πενθούν είναι κάτω των 13 ετών. Στηρίζεται σε ομοσπονδιακά δεδομένα και σε ένα επιστημονικό μοντέλο που ανέπτυξε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Νταν Τρέγκλια του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Οι έγχρωμες κοινότητες πλήττονται δυσανάλογα, τονίζει ο Τρέγκλια στους Times. Ο ερευνητής, που είναι μέλος της συνεργασίας, τονίζει ότι οι φυλετικές και εθνοτικές αποκλίσεις στην απώλεια φροντιστών λόγω κοροναϊού ξεπερνούν τις ήδη αχανείς διαφορές στο σύνολο των θανάτων.
Γονείς και νέοι που έχασαν τους οικείους τους βλέπουν θετικά αυτή τη συνεργασία, θεωρώντας ότι αν μη τι άλλο θα ασκήσει πιέσεις στους αξιωματούχους της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσουν το εύρος της τραγωδίας.
Πρόβλημα σε όλο τον κόσμο
Τους τελευταίους 14 μήνες, 1,5 εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τον έναν από τους δύο γονείς τους, ή έναν παππού ή κάποιον άλλο συγγενή που τα φρόντιζε.
Η αναγωγή για τα ελληνικά δεδομένα δείχνει ένα στα 5.000 παιδιά να μένουν ορφανά τουλάχιστον από τον ένα γονιό τους εξαιτίας του κοροναϊού τον τελευταίο χρόνο.